Emelkednek a domainek megújítási díjai

Emelkednek a domainek megújítási díjai

Az Internetes Neveket és Számokat Felügyelő Szervezet a .net domain nevek megújási díját meg kívánja emelni.

A .net domaintartomány kiosztását és kezelését végző cég (Verisign) és a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet (ICANN) között érvényes szerződés 2005 nyarán lejár. A szerződés megújtásának appropóját az ICANN arra a célra is akarja használni, hogy a .net végű webcímek megújítását 75 dollárcenttel megemelje. A tény minden kétséget kizáróan megállapítható az új . net nyilvántartói szerződésre kiírt pályázatból. Egyes információk szerint a díjnövekedést a jövőben a .com és a .biz végű címekre is kiterjesztenék, bár a .com tartomány kezelésére vonatkozó szerződés csak 2007-ben jár le.
A szervezet a büdzséjének egyensúlyban tartása végett kívánja a terheket kiróni a webcímeket használókra. A szervezet a kiadások növekedését a biztonsági kiadások megemelkedésével indokolja.
A díjnövekedést ellenzők tábora régen látott kritikai hangnemben adott nyilatkozataikban támadják a kezdeményezést, a többség a szervezet költségvetésének optimalizálásban és lefaragásában látja a pénzügyi egyensúly helyreállításának módját, nem pedig "alattomos adóemelés"-nek is titulált intézkedésben.
"Az ötlet a legrosszabb a Bill Gates által javasolt elküldött emailek darabszám után fizetendő adó bevezésére irányuló ötlete óta." – mondta James Gattuso a Heritage Foundation elnöke.
A .net-nél bevezetésre kerülő 75 centes növekedés és a későbbiekben 1 dollárra emelkedne, a .com, .org, .info és .biz vézgődéseknél hamarosan megjelenő plussz díj pedig az "első körben" 25 cent lenne.
A domain nevek számának és a jelenlegi megújítási hajlandóság ismeretében a döntésnek köszönhetően évente 4 milió $-os extra bevételhez jutna a szervezet.
Az ICANN részéről nem az első "áremelési" próbálkozás a jelenlegi. 5 évvel ezelőtt volt olyan szándék, hogy egységesen 1 $-ral emelik a .com/.net/.org (az .info és a .biz akkor még nem létezett – a szerk) regisztrációs és fenntartási díjakat , azonban ezt a kezdeményezést a demokrata Clinton adminisztráció megtorpedózta.
Ha valóban bevezetésre kerül a díjnövekedés, amely csak az új nyilvántartói szerződéssel léphet életbe, akkor 2005 tavaszán egy domain megújítási láz kezdődhet a domainpiacon.

menu
menu