10 legjobb ccTLD, amelyek az európai piacot uralják

10 legjobb ccTLD, amelyek az európai piacot uralják

Európában a ccTLD-k a bizalom és a helyi jelenlét jelzőjeként vannak jelen a digitális környezetben.

Európa jól feljetett internetes szektorral büszkélkedhet, ahol egyre jobban nő a digitális technológiákban jártas emberek közössége. A ccTLD-k jelentős piaci részesedéssel, körülbelül 30-40%-os aránnyal bírnak.

Az EU tagállamaiban regisztrált domainek száma meghaladta a 82 milliós határt, a teljes piaci növekedés tekintetében Lengyelország, Franciaország és Olaszország vezette a listát. Pénzügyi szempontból az európai ccTLD-k átlag ára alacsonyabb mint a .com domainekért felszámított árak.

A 2024-es Global Domain Report feltárta Európa top 10 ccTLD végződéseit:

10. .be – 1,7 millió domain regisztráció
9. .es – 2 millió domain regisztráció
8. .pl – 2,6 millió domain regisztráció
7. .ch – 2,6 millió domain regisztráció
6. .it – 3,5 millió domain regisztráció

5. .eu – 3,7 millió domain regisztráció
4. .fr – 4,1 millió domain regisztráció
3. .nl – 6,3 millió domain regisztráció

Hollanda egy kis ország, mégis Európa harmadik legtöbbet regisztrált ccTLD-jével rendelkezik. 1986-ban regisztrálták az első .nl domaint, 2003-ban megnyitották a regisztrációt nagyobb célcsoport számára. Legyen az helyi vagy nemzetközi, ennek köszönhetően a regisztrációk száma nagyon megugrott.
2. .uk – 10,7 millió domain regisztráció
Az Egyesült Királyság ccTLD-je 1985 óta él, a kezdeti időkben még részmunkaidős önkéntesek végezték az .uk domain nevek kezelését, de nyilván mikor megnőtt a domain regisztrációk száma, ezen hamar változtatni kellett.
1. .de – 17,7 millió domain regisztráció
A német ccTLD Európa legszélesebb körben regisztrált ccTLD-je, a világ három leggyakrabban regisztrált domain végződései közé tartozik. A végződés növekedés bámulatos volt, hiszen 96 és 99 között 20 ezerről 1 millióra, 2001-re már 5 millióra emelkedett a regisztrációk száma, majd 2006-ban meg is duplázódott. 2021. júliusában érte el a 17 millió regisztrációt.

Forrás: https://www.dotmagazine.online/issues/digital-business-models/lowering-latency/top-10-cctlds

menu
menu