Felszabaduló domainek

Gondolkodott már azon, hogy mi történik a lejáró domain nevekkel?

A válasz egyszerű: egy idő után újra bejegyezhetővé válnak. Ezeknek a webcímeknek egy része különös értékkel bír. A felszabaduló nevek korábbi tulajdonosai - akik vagy gazdasági megfontolásból vagy feledékenységből - hagyták webcímeiket lejárni gyakran nem is tudják mekkora értékről mondanak le. Az újra bejegyezhető domain nevek új tulajdonosai - teljesen szabályosan - élvezhetik mindazt az előnyt, amelyet korábbi tulajdonosaik komoly erőfeszítések és anyagi áldozatok árán értek el a domain neveikkel. A látogatók sokasága számára lehet ismert egy-egy korábban évekig működő honlap, vagyis minimális befektetéssel látogatottságot eredményezhet az új tulajdonosának. Ne hagyja, hogy egy jól csengő, esetleg már bevezetett webcímet konkurense szerezzen meg Ön elől!

Böngésszen a lejáró domain nevek között és az új webcímek használatával nagyobb forgalmat honlapján!

Domain Felszabadulás dátuma
Domain Felszabadulás dátuma
Milyen webcímeket érdemes keresnie?

Elsősorban azokra a domain nevekre keressen, amelyek a törlés előtt korábban ismerős weboldalt tartalmaztak. Érdemes olyan neveket keresni, amelyek azt vagy azokat a szavakat tartalmazzák amely, az Ön oldalának is profilja. Ilyen egy asztalos számára a bútor, konyhaszekrény, stb szavakat tartalmazó webcím. Ha Ön rendelkezik egy domain névvel és az ékezetes párja nem az Öné érdemes megnézni, nem szabadul-e fel. Amennyiben egy olyan domain neve van, amelyet egy szó ragozott alakjából alkottak érdemes megnézni más ragozott alak vagy a szótári alak formájából képzett webcím nincs-e a törlés alatti domain nevek listáján. (Pl. nyaralj.hu esetén a nyaralas.hu, nyaraljunk.hu is értékes trófea lehet.)

Mennyi idő után törlődik egy domain?

Egy .hu domain esetén a lejárat napjától kezdve 105 nap múlva lesz újra regisztrálható a domain. 45 napig egy un. felmondási szakasz van. Ezt követően egy törlés előtti parkolás következik. A felmondás alatti nevek listája nem nyilvános, azonban a törlés alatti webcímek törlés előtti parkolásban lévő domainek listája publikus.

Hogyan foglalható egy törlés előtti domain?

A domain nevek újra bejegyzését a domain regisztrátorokhoz eljuttatott (cégszerűen) aláírt domain igénylőlappal lehet kérelmezni. A regisztrátornak nincs mérlegelési lehetősége arra vonatkozóan, hogy elfogadja-e a kérelmet vagy sem. Ha a kérelmező a Regisztrációs Szabályzat feltételeinek megfelel és a regisztrációt végző cég szerződési feltételeinek eleget tesz, a domain regisztrációt a felszabadulást követően el kell indítani. A regisztrációt végző cég számára nem előírás, hogy tájékoztassa a megrendelőt, ha egy felszabaduló névre már van benyújtott kérelme, azonban egy magára valamit adó vállalkozás egy ilyen kérelem befogadásakor értesíti a megrendelőt.

Mennyibe kerül egy törlés alatt álló domain újra bejegyzése?

Egy törlés előtti domain regisztrációja nem kerül többe, mint egy korábban soha le nem foglalt webcím bejegyzése, azonban, ha a törlés napja hétvégére vagy munkaszüneti napra esik a regisztrátor a munkaidőn kívüli ügyintézésért kérhet felárat.

Mikor történik a felszabaduló domainek bejegyzése?

A felszabaduló .hu domain nevek a törlés napján déli 12 órakor törlődnek és válnak újra bejegyezhetővé. Ekkor bármelyik regisztrátor nyújthat be igényt egy-egy webcímre. Sok esetben csak századmásodperc különbség van két regisztrátor által benyújtott kérelem között. A domainabc.hu jó arányban tudja ügyfelei számára bejegyezni a felszabaduló domain neveket. A domainabc.hu ügyfelei az esetlegesen sikertelenül végződő regisztráció esetén sem veszítik el a befizetett szolgáltatási díjat.