Domain nevek - GYIK
Hogyan válasszak domain nevet?

Legcélszerűbb úgy választani, hogy minél könnyebben megjegyezhető legyen a webcímünk és azonosítson is minket. Amennyiben a cégünk a KisAntenna Bt. és tevékenységünk a antennák javítása, akkor célszerű a kisantenna.hu vagy az antennajavítas.hu címet választanunk. Mindenképp sikeresebb lesz honlapunk, ha egy rövid címet választunk. Azonban nagyon rövid - ügyfelek által kevésbé ismert - mozaikszavakat ne válasszunk. Lehetőség szerint a domain írás és kiejtési módja egyezzen meg. Ha egy olyan nevet választunk, amely mégis másképp van leírva, mint, ahogy kiejtjük regisztráljuk be mindkét változatot, mert könnyen járhatunk úgy, hogy a nevünk párját más bejegyzi és teljesen eltérő tartalmat indít rajta.

Honnan tudhatom, hogy egy domain név szabad-e még?

Az, hogy beütjük a böngészőbe a domain-t és tartalom nem jelenik meg még nem jelenti azt, hogy a domain nem foglalt. A .hu domain nevekről legpontosabb információt a http://www.domain.hu/domain/domainsearch/ címen kaphatunk.

Egy honlaphoz tartozhat több cím?

Igen, sok esetben érdemes is több címmel azonosítani honlapunkat. Például ha egy CompLand nevű nyomtatójavításra specializálódott cég célszerű, ha a nyomtatojavitas.hu és a compland.hu webcímet is bejegyezteti magának és honlapját mindkét címen elérhetővé teszi.

Az általam kiszemelt webcím foglalt, de tartalom nincs rajta, mit tegyek?

Számos nevet használói értékesítési célzattal jegyeztek be, elképzelhető, hogy az Ön által választottat is. Forduljon hozzánk és ingyenes szolgáltatásunk keretében segítünk "kinyomozni", hogy miért nincs tartalom a honlapon és eladási szándéka van-e a jelenlegi tulajdonosnak.rnHa a domain az Ön által tulajdonolt védjeggyel azonos, akkor érdemes szintén hozzánk fordulnia, mert vannak jogi lehetőségek, amellyel a nevet megszerezheti...

Kell-e tartalomnak tartoznia egy domainhez?

Nem. Egy webcímet későbbi felhasználás céljából is "levédhetünk". Azonban a .hu domain tartományra vonatkozóan más a szabályozás! A .hu címekre azonnali használat van előírva, de elegendő, ha a domainhez akár egyetlen email cím is tartozik, mert ez is használatnak minősül. A továbbértékesítés céljából bejegyzett címekkel azonban vigyázni kell, mert a 2005. március 1-től érvényes szabályozás alapján könnyen elveszíthetjük a nevet, ha meggondolatlaul kínáljuk fel eladásra...

Mi szabályozza a .hu domain nevek igénylését?

A mindenkor érvényes Domain Regisztrációs Szabályzat, ami a http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html címen található meg.

Milyen a szabályos domain név?

A domain név legalább 2 karakterből állhat. A névben használhatók a latin abc betui (a-z), a numerikus karakterek (0-9), valamint a kötőjel (-). (az ékezetes karakterekkel kapcsolatos kérdésekre az alábbiakban válaszolunk) A név elején és végén nem állhat kötőjel, és egymást követő két kötőjel sem fordulhat elő. Nem választható olyan domain név, amely jogellenes, megbotránkozást, félelmet keltő vagy megtévesztő. Magyarországi települések neveit csak a helyi önkormányzat, országneveket (magyarul, angolul és saját nyelven) pedig kizárólag az adott ország állami képviselete választhatja.

Honnan tudom, hogy az adott szó, amelyet domainként szeretnék jegyezni, védjegy-e?

Mind a hazai védjegy adatbázis Publikus Iparjogvédelmi Adatbázis Család (PIPACS) mind az európai védjegy adatbázis (regisztráció nélkül) szabadon kutatható: http://oami.europa.eu/CTMOnline/RequestManager/en_SearchBasic

Személynévvel azonos .hu domaint lehet regisztrálni?

A személynevek védelmére a .hu domain nyilvántartója, az ISZT különösen nagy figyelmet szentel, a személyiségi jogok érdekében. A magánszemélyek a nevükkel azonos domain nevet (pl. Nagy István esetén a NagyIstvan.hu-t) egyszerű regisztrációs kérelem formájában igényelhetik. Olyan eset is előfordulhat, amikor másik személy kérheti az adott domain nevet. Ilyen, ha pl. a Nagy István kiskorú és ezért a törvényes képviselője kéri a domain delegálását. Ehhez egy kérelem benyújtása szükséges a regisztráció alkalmával. Hasonló módon kérheti egy örökös az elhunyt nevével azonos cím bejegyzését. Van néhány különleges eset, amikor más is kérhet egy-egy személynévvel azonos webcímet. Információink szerint pl. a burgetpeter.hu cimet - amely egy pók törzskönyvezett neve - egy póktenyésző kérte. A névhez fűződő jogait a tenyésztő a törzskönyvvel igazolta.

Hogyan történik egy .hu domain átiratása más személy/szervezet számára?

A .hu domain nevek átiratását (igénylő változását) a domain regisztrátora tudja kezdeményezni a .hu domaintér nyilvnátartását végző szervezetnél, az Internet Szolgáltatók Tanácsánál (ISZT). Az ISZT számára a domain regisztrátornak be kell nyújtani a domainre vonatkozó szabályos lemondást (formanyomtatvány), amelynek a hitelességét a lemondó félnek igazolnia kell. Ez cégek esetén az aláírási címpéldányt jelent, magánszemély lemondása esetén két tanú ellenjegyzését. Az új kezelőnek a domain regisztrációra vonatkozóan delegálási szerződést (igénylőlapot) kell kitöltenie és aláírnia, amelyet a regisztrátornak a módosítási kérelem benyújtásakor szintén csatolnia kell. Tehát egy átiratáshoz az alábbi 3 dokumentum szükséges: lemondó nyilatkozat, igénylő lap, a lemondó fél aláírását igazoló dokumentum.

Kié a domain?

Ha arra kíváncsi, hogy egy-egy domain kié, akkor a domain whois adatát célszerű megtekinteni. A whois adat nem más, mint a domain nyilvánatartó szervezet által nyilvántartott adat. A domain nevek tulajdonosainak adatai nyilvános adatnak minősülnek. Hol kérdezheti le, hogy kié egy domain? Egy .hu domainről az alábbi cimen találja meg az információkat: http://www.domain.hu/domain/domainsearch/ Nem .hu domain esetén az alábbi címen érdemes kezdeni a keresést: http://www.whois.de

Lehet-e ékezet a domain nevekben?

Igen, a .hu, a .com és a .net webcímek tartalmazhatnak ékezetes karaktereket is. Egy szabványosított eljárásak köszönhetően 2004-től már a domain nevekben használhatóak ékezetes karakterek is. A szabvány kódrendszer segítségével a legtöbb böngésző már képes az ékezetes webcímekhez tartozó honlapokat megjeleníteni, azonban néhány régebbi böngésző (pl. Internet Exploler 6.x) erre még nem képes.

Van egy ékezet nélküli webcímem, bejegyeztessem az ékezet nélküli változatát?

Javasoljuk, hogy mielőbb intézkedjen a név ékezetes változatának bejegyzése érdekében, amíg más nem foglalja le azt Ön elől, mert visszaszerezni már szinte lehetetlen küldetés, vagy nagyon sokba kerülhet, ha az ékezetes név tulajdonosa információt szerez az Ön kiszolgáltatottságáról.

Az általam kiszemelt webcímből csak az ékezetes változat szabad. Érdemes-e azt önmagában, az ékezet nélküli pár foglaltsága ismeretében bejegyeztetni?

Érdemes, mivel az ékezet nélküli változatot működtető személy/szervezet hirdetéseinek egy része is hozzánk fog "megérkezni", mivel a felhasználók többsége nem tudja, hogy különbség lehet az ékezetes és az ékezet nélküli tartalom alatt... Azonban számítani kell arra, hogy a külföldi felhasználók billentyűzetén nincsenek ékezetes karakterek, így számukra ezen címek beírása nehézséget okozhat, ezért csak ékezetes címen nem célszerű honlapot muködtetni, ha külföldi látogatókra is számítunk.