A Microsoft offenzívát indított a domain-kalózok ellen

A Microsoft offenzívát indított a domain-kalózok ellen

A redmondi szoftveróriás az Egyesült Államokban jogi eljárásokat indított olyan személyek ellen, akik jogtalan előnyre tesznek szert weboldalakból, amelyek az óriáscég védjegyeit magukban foglaló domain nevek alatt érhetők el.

A Microsoft három különböző keresetet nyújtott be, többek között a windowslivetutorial.com és halochamp.com domain nevek alatt elérhető oldalak üzemeltetői ellen, kereseti kérelmét arra alapozva, hogy ezek több száz olyan domain nevet regisztráltattak és használnak az amerikai szövetségi és tagállami joggal ellentétes módon, kizárólag azzal a céllal, hogy ezekből „rosszhiszeműen” nyereségre tegyenek szert.

Utah és California államokban olyan alperesek ellen indított pert a Microsoft, akik több mint 400 hasonló oldalt üzemeltettek. A harmadik eljárást egy egyelőre olyan ismeretlen személy ellen indították, akinek 217 bitorló domain neve mögött a Microsoft különböző nyerészkedőket sejt. Ezek valószínűleg fizettek azért, hogy a domain WHOIS rendszerben a rájuk vonatkozó információik ne legyenek hozzáférhetők.

A Microsoft lépésének indoka

A Microsoft kereseti kérelmét az Egyesült Államokban 1999-ben hatályba lépett, a domain-nevekkel való visszaélések elleni fogyasztóvédelmi törvény (Anticybersquatting Consumer Protection Act, ACPA) által biztosított lehetőségekre alapozva állította össze. E törvény hatálya alá tartoznak mindazok, akik olyan domain nevet regisztrálnak, irányítanak át vagy használnak egyéb módon, amely egyezik vagy az összetéveszthetőségig hasonlít egy érvényes védjegyre, illetve, ha az előbb említett tevékenység ahhoz vezet, hogy a védjegy „felhígul”. Ez a fogalom azt a folyamatot jelöli, amikor egy jól ismert védjegyet egyre szélesebb körben engedély nélkül kezdenek használni, miáltal az elveszti megkülönböztető képességét, és az adott áru vagy szolgáltatás köznapi megfelelőjévé válik; például így járt a POLAROID védjegy. Az ACPA alapján a védjegybirtokosok 100.000 amerikai dollárig terjedő kártérítési igénnyel is felléphetnek a védjegyeikből engedélyük nélkül hasznot húzó személyek ellen. A Microsoft jogi képviselője szerint most először indítottak pert az ACPA-t jogalapként használva. Ez azért érdekes, mert a vállalatnak nem ezek az első perei a védjegyeiket tartalmazó domain neveket az engedélyük nélkül használók, illetve az adathalászok ellen.

„Lesújtó tendenciát tapasztaltunk olyan domain nevek regisztrációja terén, amelyek tartalmazzák a Microsoft szellemi termékeinek nevét”, mondta el Aaron Kornblum, a cég képviselője a CNET internetes fórumnak adott telefoninterjúban. „Jelen akciónk célja, hogy még határozottabban óvjuk meg azokat az ügyfeleinket, akik a Microsoft honlapjait szeretnénk elérni, és emellett természetesen megvédjük a Microsoft brandjeit és domain neveit is.”

A Microsoft fenti lépése – amelyet azok ellen indított, akik a legnagyobb számban regisztráltak jogsértő domain neveket – szervesen illeszkedik a cég szélesebb jogérvényesítési stratégiájába, amelynek keretében szintén fellépnek azok ellen, akik a vállalat ismert domain neveinek elgépelt változatait regisztráltatták domain névként. A redmondi cég mindezeken felül fel kíván lépni a hasonló nevek különböző internetes oldalakon történő adásvétele ellen is.

Változik a kalózkodás is

„A jelen eljárásokban érintett domain nevek, illetve az alattuk elérhető tartalom azt mutatja, hogy a domain-kalózkodás terén jelentős változások mentek végbe” – mondta a Microsoft jogi képviselője. A múltban jellemzően az történt, hogy a kalózok megszereztek egy domain nevet és azt egészen addig birtokolták, amíg nem jött valaki, aki jó árat kínált értük. A mostani perek tárgyát képező jelentős számú, de ugyanazon személy által regisztrált domain nevek alatt azonban már reklámok jelennek meg, amelyekre, ha az eltévedt látogató rákattint, a domain használó bevételt realizál. A Microsoft szerint az alperesek által jogtalanul elért haszon nagyságát egyelőre nem tudják pontosan meghatározni, azonban remélik, hogy a perben erre is fény derül majd.

A perek által érintett domain nevek használói egyébként nem kívánták kommentálni a fentieket.

Sziszüphoszi küzdelem?

A Microsoft által megbízott Internet Identity nevű cég szerint egy átlagos napon több mint 2.000 új, a Microsoft védjegyeit tartalmazó domain nevet regisztrálnak a világon. Úgy sejtik, ezeknek a regisztrációknak kb. 75%-a kifejezetten az e tevékenységből működő domain név „kezelő” társaságokra vezethető vissza, és ezek 90%-ának regisztrációjára csakis az illegális profitszerzés reményében kerül sor.

Egyébként a domain-kalózok elleni küzdelem nem újdonság a Microsoftnál: a szoftveróriás évek óta figyelemmel kíséri a fentiekben említett domain nevek regisztrációját, ugyanis felismerték, hogy a kalózok gyakran ezek felhasználásával csalnak ki bizalmas (általában banki) információkat kevésbé tájékozott felhasználóktól. Az elmúlt néhány évben elindították az ún. Typo-Patrol nevű projektjüket is, amellyel a már említett „elírt” domain neveket és ezek használóinak adatait tudják összegyűjteni.

A Microsoft domain-visszaélések elleni küzdelmének voltak kevésbé jól sikerült akciói is: 2004-ben azzal tettek szert kétes hírnévre, hogy egy Mike Rowe nevű 17 éves diák ellen indítottak pert a mikerowesoft.com domain név megszerzésére, amelyben a törvények által biztosított legmagasabb mértékű kártérítést követelték a fiatalembertől. Miután a cég erősen eltúlzott fellépése nagy sajtóvisszhangot kavart, inkább megegyeztek a domain név használójával, aki a domain névért cserébe Microsoft termékeket és szolgáltatásokat kapott, többek között egy X-Box játékgépet is.

Forrás: cnet.com

menu
menu