Macedóniát kizsákmányolják az Interneten

Macedóniát kizsákmányolják az Interneten

A fiatal balkáni államban működő Vreme magazin szerkesztője kritikus hangvételű írásában adta közre azokat az információkat, amely az országuk nevével kapcsolatba hozható webcímekkel után kutatva tapasztalt.

A felháborodott szerkesztő azért ragadott tollat, mert ha valaki egy webes kereső segítségével a „Macedónia” szót tartalmazó honlapok után kutat, a keresőmotor több ezer honlapot ad ki találatként de ezek többségét görög, bolgár vagy albán kéz alkotta és tartalmuk egyáltalán nincs összhangban a macedónok kultúrájával, nyelvével, saját maguk által vallott múltjával, így az internetezőknek nincs más lehetősége, minthogy egy-egy domain név találomra való beírásával keressen információt.
A napokban közölt cikkben a szerző sorra vette azokat a domain neveket, amelyek leginkább alkalmasabbak lennének arra, hogy az ország hivatalos honlapját publikálják.

A legjobbak idegen kézben

A leginkább relevánsnak tűnő macedonia.com domaint a „Páneurópai Hálózat” nevű görög non-profit szervezet birtokolja immár több mint 10 éve. A domain alatti honlap Macedonia hivatalos weboldalaként mutatja be magát, és információkat közöl történelemről, sportról, turizmusról és az ország mindennapjairól is.
A „republicofmacedonia.com” domain név (magyarul „Macedón Köztársaság”.com) 1999 óta a brit „Web site Brokers” cég tulajdonában van. A magazin árajánlatot kért a névre, de nem kapott választ a tulajdonostól. A domain regisztrációval és weblap fejlesztéssel is foglalkozó vállalkozás oldalán az áll, hogy a tulajdonukban lévő domain nevek nem eladók, de a weblap egy másik részén az is megtalálható, hogy készek el- vagy bérbe adni azokat a domaineket, amelyek egy ország általános vagy földrajzi nevére utalnak.
A google által a macedonia szóra keresve is az CIA országokat bemutató oldalát követően az a macedonia.org jelenik meg, amelyet egy kanadai magánszemély tart kezelésében és meglehetősen szegényes információkat tartalmaz az országról.
Az 1 millió eladó domain nevet tartalmazó Sedo.de adatbázisban kutatva több hasonló webcím található. A dán tartománybeli macedonia.dk, és a e-macedonia.info is vevőre vár.

Az országok nevei értékes zsákmányok

Egy-egy állam nevének „illegális" regisztrációja nem egyedi probléma. A seattle-i központú „Virtual Countries”, vagyis „Virtuális Országok” nevű vállalkozás több mint 30 olyan domain név fölött rendelkezik, amelyek egy-egy országhoz kapcsolódnak. A newzealand.com domaint az új-zélandi kormány a hírek szerint 1 millió dollárért vásárolta meg a cégtől. Egy másik esetben pedig 10 millió dollárt követelt a cég a dél-afrikai kormánytól, amikor az meg akarta szerezni a southafrica.com címet. Az egyes országok jelentős összeget is áldoznak azért, hogy az állam nevével azonos webcím kezelését házon belül tudják. Teszik ezt a turizmus és az ország imázsának fenntartása érdekében.
A 2005-ös domain eladási toplistán pedig több olyan webcím található, amely országok neveivel azonos.

Macedónia gyenge ezért lemondhat a webcímekről

Mr. Ian Brown, a Londoni Egyetem információs társadalmi szakértője által tett nyilatkozata szerint ”nincs olyan nemzetközi mechanizmus, amely meggátolhatná az egyes országok alkotmányos nevének kizsákmányolását.” Az ENSZ-ben jelenleg is vita folyik arról, hogy van-e joguk az egyes országoknak arra, hogy kizárólagosan rendelkezhessenek a nevüket jelző kiterjesztéssel az interneten, azonban a vita lezárására nem mostanában fog sor kerülni.
A macedón üggyel kapcsolatban Brown azon véleményének adott hangot, hogy a macedón kormány nem elég erős ahhoz, hogy befolyással legyen az internetes nevek hivatalos kiosztásáért felelős ICANN tisztviselőire a kizsákmányoló gyakorlat megszüntetését illetően. Vannak olyan országok, mint Új-Zéland, ahol a kormány képes volt azért nagyobb összegeket kifizetni, hogy visszaszerezze az országa nevét viselő domain nevet. A szakértő úgy véli, a macedónoknak elsősorban nem a konkurens propagandára kellene koncentrálnia. A megoldás inkább az lehet, hogy felveszik a harcot a görög, bolgár és albán propagandával szemben azzal, hogy minőségi, friss információkkal feltöltött weblapokat tesznek közzé az Interneten, amelyek alapján a külföldiek szívesen látogatnak majd az országba.

Hazánkat egy vállalkozás mentette meg

A hungary.com webcímet egy hazai domain szolgáltató jegyeztette be saját részére még 1998-ban. A hivatalos domain információs adatbázis szerint a webcím azóta is a cég kezelésében áll, de tartalomból kiderül, hogy a látogató a hivatalos magyar turisztikai honlapon jár. A román hungary.ro, a német hungary.de, az osztrák hungary.at, és az olasz ungarn.it jelenleg domain spekulánsok kezében van.

Amerikából irányíthatják a Budapestre utazó turistákat

Kétséget kizáróan Magyarország legjelentősebb turisztikai attrakciója, Budapest. A város hivatalos webcíme a budapest.hu, azonban a külföldi turisták százai keresik fel naponta a budapest.com címet. Az 1995-ben lefoglalt domain hosszú ideig az amerikai-magyar állampolgár, Pick Tamás szakmai önéletrajzát tartalmazta, azonban az idén tavasszal megújult és méltó versenytársa lett a hivatalos Budapest honlapnak. Korábbi nyilatkozatok szerint a város vezetése tett lépéseket annak érdekében, hogy a címeket megszerezze, azonban az erre irányuló folyamat a „megegyezés hiányában” megszakadt, így most a külföldiek számára legegyszerűbben megjegyezhető honlap tartalmáról Amerikában döntenek.

menu
menu