Célegyenesben az .eu tartomány

Célegyenesben az .eu tartomány

Nyilvános vitára bocsátották az uniós domainre vonatkozó Alternatív Vitarendező Fórum (ADR) működésével kapcsolatos terveket. A szeptember 7-ig tartó egyeztetésben részt vehet minden érdekelt fél; a következő állomás pedig már a védjegyek bejegyzésére szolgáló – ún. „sunrise” – periódus indítása lesz.

A .eu bevezetéséért felelős EURid konzorcium legutóbbi fontos lépése a domain szolgáltatók kinevezésének június 16-i indítása volt. Az év utolsó negyedében azonban már biztosan „szabad lesz a vásár” a vállalkozások és magánszemélyek számára is az Európai Bizottság tervei szerint. Egyébiránt az .eu tartományt nem arra szánják, hogy kiváltsa a tagállamok jelenlegi neveit; inkább lehetőséget kívánnak adni egy „pán-európai” identitás megjelenésére is a világhálón.

Nem éri meg pereskedni

Ami a webcímek üzleti értéket illeti, időről-időre viták támadnak egy-egy domain név aktuális használója és a birtoklásra jogosult közt. Ezeket az összetűzéseket nem lehet elintézni sem polgári peres eljárással, sem – ahol léteznek egyáltalán – egyéb alternatív vitamegoldási módszerekkel. A nézeteltérés bírósági lezárásának költsége ráadásul sokszor túlságosan megnöveli az érintett ügylettel kapcsolatos kiadásokat. Ha ehhez hozzáveszzük az eljáráshoz szükséges időt, egyértelmű, hogy a pereskedés bizony nem praktikus megoldás.

Az ADR a megoldás

Az .eu névtérbe tartozó webcímek bejegyeztetésének jogi hátterét éppen ezért egy ún. Alternatív Vitarendező Fórum (Alternative Dispute Resolution) eljárás biztosítja, ami néhány egyértelmű szabályt kínál a mindennapi gyakorlathoz. Az .eu tartományra vonatkozó ADR nagyrészt a szellemi tulajdonokat kezelő nemzetközi szervezet, a WIPO (Word Intellectual Property Organisation) által alkalmazott ADR rendszeren alapul, amit a .com, .net, .org, és a nemzeti elsőszintű domainek alá regisztrált webcímekkel kapcsolatos viták rendezésére használnak. Az uniós ADR rendszer alapelve a költséghatékonyság; megfelelő eljárási biztosítékokat kell nyújtania az érintett feleknek, elfogulatlannak és valamennyi hivatalos uniós nyelven elérhetőnek kell lennie.

A végső döntéseket Prágában hozzák meg

Az EURid az ADR rendszer alkalmazásával a prágai székhelyű Cseh Választottbíróság bízta meg, amely az Európai Közösség 874/2004 sz. rendeletének 21. cikkelyében foglaltak szerint hozza meg döntéseit. Az említett előírás alapján, egy európai IP és IT szakemberekből álló előkészítő csoport segítségével dolgozta ki a bíróság az ADR részletes szabályzatát és eljárási rendjét, melynek nyilvános vitája szeptember 7-ig tart.

menu
menu