Az EURid első körben nagyot bukott

Az EURid első körben nagyot bukott

Meglepő fordulat a 74.000 – korábban felfüggesztett – domain név visszaszerzéséért indult perben: az eljáró brüsszeli bíróság előzetes jellegű döntésére tekintettel az .eu tartomány nyilvántartója kénytelen volt felszabadítani a korábban zárolt érintett neveket.

Ahogyan arról a domainabc.hu korábban beszámolt, 2006. júliusában az EURid közel 74.000 .eu tartománynevet függesztett fel, a jelek ugyanis arra mutattak, hogy három ciprusi székhelyű vállalkozás, a Ovidio Ltd., a Fausto Ltd. és a Gabino Ltd. – több mint 400 újonnan létrehozott off-shore regisztrátor útján manipulálta a .eu rendszert, és közel 74.000 értékes domain nevet szerzett meg azért, hogy ezekből különböző módokon hasznot húzzon. Tekintettel arra, hogy a regisztrátorok székhelye kivétel nélkül New Yorkban volt található, az igénylőké pedig Cipruson, a felfüggesztéssel az EURid egyik célja az volt, hogy elkerülje azt, hogy az USA-ban, vagy Cipruson kelljen pereskednie. A trükk részben bevált: a fenti „domain-befektetői” csoport rákényszerült arra, hogy a nyilvántartó székhelyén, Brüsszelben pereskedjen. A per első tárgyalása azonban meglepetéssel zárult, legalábbis az EURid részére.

Az EURid jogellenesen járt el

A brüsszeli bíróság határozatában ugyanis úgy rendelkezett, hogy mind a 74.000 domain név felfüggesztésére jogellenesen került sor, és azokat vissza kell adni az igénylők használatába. Arra az esetre, ha az EURid e rendelkezésnek nem tenne eleget, nevenként és óránként 25.000 € (!) bírságot helyezett kilátásba. A határozatból az is kiderül, hogy erre a fordulatra egy formai hiba miatt került sor: az egységes európai tartomány alapvető szabályait tartalmazó 874/2004/EK rendelet 20. cikke alapján ugyanis van lehetőség arra, hogy a nyilvántartó a saját kezdeményezésére és vitarendezési eljárás nélkül visszavonjon domain neveket, de csak akkor, ha előtte a domain név birtokosát értesítette, és számára lehetőséget biztosított a „megfelelő intézkedések” megtételére. A Regisztrációs szabályzat 12. szakaszának 2. bekezdése ennek megfelelően 14 napban jelöli meg azt a határidőt, amelyet biztosítani kell az igénylő részére arra, hogy a visszavonásra alapot adó okokat orvosolja. A jelen esetben a nevek felfüggesztésére e szabályt megszegve került sor.

Patrik Linden, az EURid szóvivője csak röviden kommentálta a döntést: „Ami a folyamatban lévő eljárást illeti, nem fogunk visszakozni”. AZ EURid egyébként eleget tett a bírói felhívásnak, és feloldotta az érintett 74.000 domain név felfüggesztését, amelyek alatt jelenleg is reklámok láthatók. A következő tárgyalásra 2006. november 10-én kerül sor.

Az EURid-nak is felróható a jelenlegi helyzet kialakulása?

A nyilvántartó bíróság előtti előadásaiban amellett érvel, hogy az európai internetes tartomány célja az, hogy az európai cégeknek, személyeknek, állami szerveknek stb. biztosítson egységes megjelenési lehetőséget az Interneten. Ezért került sor például szakaszos bejegyzésre (sunrise period) és az elsőbbségi jogok validációjára is. Ugyanakkor számos olyan tény van, amely mellett nem lehet elmenni akkor, ha a nyilvántartó szerepének vizsgálatára kerül sor a visszaélésekkel kapcsolatban.

Védjegyjogosultságot szerezni nem minden európai országban nehéz, a Benelux államokban például csak néhány nap kérdése. Erre tekintettel számos igénylő lajstromoztatott csak azért védjegyet, hogy aztán erre alapozva szerezhesse meg mások elől az értékes neveket. Ezt meg lehetett volna előzni például a szabályozás olyan kialakításával, hogy csak bizonyos időpont (praktikusan a szabályzat nyilvánosságra hozatala) előtt benyújtott védjegykérelmeket lehetett volna alapul megjelölni.

A nyilvánvalóan domain nevek megszerzése érdekében lajstromoztatott védjegyekkel kapcsolatban nemcsak az EURid-et, de a benyújtott dokumentumok validációját végző belga PriceWaterhouseCoopers (PWC) könyvvizsgáló céget is számos vád érte, elsősorban amiatt, hogy a nyilvánvalóan rosszhiszemű igénylőknek is odaítélték a domain neveket. A PWC arra hivatkozott, hogy a rá vonatkozó szabályok alapján nem volt mérlegelési lehetősége az igények elbírálásakor.

Az EURid részére talán az a legkínosabb kérdés, hogy minden további vizsgálat nélkül miért akkreditált olyan regisztrátorokat, amelyek offshore vállalkozások, csak néhány héttel azelőtt jöttek létre, és még saját honlapjuk sem volt! Ráadásul mind ugyanazt a telefonszámot és postafiókot jelölték meg elérhetőségként. Tovább sorolva a furcsaságokat, olyan neveket választottak, amelyekkel valós, komoly regisztrátor soha nem jelölte volna meg magát (pl. bollywoodbabes.info LLC, bollywoodgirls.info LLC és bollywoodadult.info LLC). Annak is szemet kellett volna szúrnia az EURid-nál, hogy a regisztráció kezdete előtt néhány héttel, két nap alatt érkezett 400 akkreditálási kérelem. Az pedig végképp érthetetlen, hogy az EURid miért tette lehetővé annak a lehetőségét, hogy a regisztrátorok kérhessék nevük feltüntetésének mellőzését az akkreditált regisztrátorok listáján. Egy valós regisztrátor soha nem kérne ilyet.

A fentieken túl sok tartomány nyilvántartója hozzáférhetővé teszi az ún. zóna fájlokat (amelyekből megtudható, hogy mely neveket mely regisztrátorok útján igényeltek) a regisztrátorok részére. Az EURid nem így járt el.

menu
menu