A Nike és az iPod domain nevei magyar kézen – egy joghézag miatt…

A Nike és az iPod domain nevei magyar kézen – egy joghézag miatt…

Virtuális útonállók birtokolnak az ír nemzeti névtérben olyan ismert márkaneveket, mint a Nike, az Adidas, vagy az iPod. Az ír domain nyilvántartó utalt arra, hogy a fiaskóban nekik is szerepük van...

A Doop Design nevű internetes cég munkatársa, Brian Green hozta nyilvánosságra, hogy az ír domain tartománybeli police.ie, british.ie, look.ie, ipod.ie, adidas.ie, nike.ie, és a bepo.ie webcímeket két – neve után valószínűleg magyar – magánszemély (Varga Gábor és Pethő József) tulajdonában vannak.
A védjegy jogokat megsértő helyzet annak ellenére állt elő, hogy a nemzeti domain szolgáltató, az IEDR csak nyilvántartásba vett cégeknek, illetve a jogosultságukat igazolóknak engedélyezi az .ie domainek regisztrálását.

A nyilvántartó szabadkozik

Az IEDR vezetője, David Curtin megerősítette a webcímek létezését: „Valóban igaz, hogy néhány esetben bejegyeztek ismert márkaneveket. Igen aggódunk. Eléggé aggódtunk ahhoz, hogy megkeressük a Cégbejegyzési Hivatalt (Companies Registrations Office – CRO) és írjunk a Szabadalmi Jogászok Szövetségének (Patent Attorneys Association – APTMA), vázolva nekik a helyzetet, valamint éberségre és arra kérve őket, hogy tájékoztassák ügyfeleiket, akik talán még nem voltak annyira elővigyázatosak, hogy az érdekeltségükbe tartozó neveket bejegyeztessék.”

A cégek nyilvántartója nem érzi felelősnek magát

A domain neveket bejegyző magánszemélyekről az alábbiakat mondta Curtin: „A szóban forgó igényléseket megvizsgáltuk. A Cégbejegyzési Hivataltól származó érvényes cégjegyzék számmal volt ellátva és miivel az igénylő rendelkezett az azonosítóval, ez azt jelentette, hogy működő vállalkozással állnak a kérelmek mögött vagyis a regisztrációs szabályzat követelményeinknek megfeleltek. A cégeket nyilvántartó hivatallal felvettük a kapcsolatot, információt kertünk arról, hogy milyen feltételekkel adják ki a cégjegyzék számot. A feltétel egy írországi telephely, amivel rendelkeztek a domain bejegyeztetői.
A hivatal álláspontja szerint ez a szabadalom vagy márkanév tulajdonosának az ügye és a helyzet rendezése nem hivatalos, hanem polgári peres ügy. Esetleg fordulhatnak az ilyen helyzeteket elbíráló nemzetközi szervezethez, a WIPO-hoz.”

Szakértők arra mutattak rá, hogy az ír névtérben gyakorlatilag bárki bejegyeztethet ismert márkaneveket saját domainként, a feltételek könnyen teljesíthetőek. Elég például, hogy valaki egy adott márka termékeit forgalmazza, máris regisztráltathatja a márkanevet. A bejegyzett címeken aztán egész más oldalakra vezethetik az internetezőt, mint ahova készült.

Értékesíteni nehéz lesz…

Curtin egyetértett a fentiekkel, de hozzátette, hogy a domain eltérítők számára az igazán nagy üzlet az lenne, ha eladhatnák a név eredeti tulajdonosának a domaineket. Ennek azonban kicsi az esélye, ugyanis az érvényes szabályok szerint az .ie domainek adásvétele erősen korlátozott.

menu
menu