Egy visszaélés margójára

Egy visszaélés margójára

Egy gyakori domain nevekkel kapcsolatos átverésnek járt utána egy olvasónk...

Már többször is meg akartam írni a DROA sztorit, de mindig kidobtam a leveleket, mire az írásig eljutottam volna, pedig évente nagyjából 1-200 levelet küldenek az általam kezelt domainekkel kapcsolatban. Azonban most szkenneltem és jegyzeteltem. Így most a kedves Olvasó is megismerkedhet egy nem annyira szokványos marketing fogással.

A Domain Registry of America amolyan szokványosnak mondható, online fantomcég. Hangzatos név, sokat sejtető rövidítés, az egész világra kiterjedő aktivitás, kontinensenként külön részlegek. Sőt, a DROA rendelkezik egy amerikai tartományban található Skype-In vagy Skype-To-Go számmal is. Egyszóval minden megvan, ami egy komoly cég látszatát keltheti.

Domain névtől és a webcímhez tartozó kapcsolattartói címtől függően változhat a fantomcég neve és a rövidítése. Például: Domain Registry of America (DROA), Domain Registry of Australia (DROA), Domain Registry of Canada (DROC) és Domain Registry of Europe (DROE).

[file=1162_1.html]

Az érkező postai küldeményen nem a fent felsorolt nevek valamelyike, hanem egy "Registration Services Incorporated" logó áll, valamint egy "ISAL US. POSTAGE PAID – Jamaica, NY Permit No. 9014" stempli. Az utóbbiból kikövetkeztethető, hogy valószínüleg még postai díjat sem fizet a feladó.

A borítékot kinyitva először is egy válaszboríték bukkan elő, amelynek címzettje nem a "Registration Services Incorporated" és nem Amerikai cím található. A válaszborítékon ugyanis ez olvasható: "Domain Registry of America – 56 Gloucester Rd., Suit 526 – London, England – SW7 4UB". Azt csak mellékes, hogy a nagyjából 250 forintos postai díjat a válaszborítékhoz nekünk kell fizetnünk.

[file=1162_2.html]

A boríték tartalmaz még egy kedves figyelmeztető levelet, amely felhívja a figyelmünket egy vagy több domain nevünk regisztrációjának lejártára. Az ajánlat az ilyen esetekhez hasonlóan csillagászati árakat tartalmaz. A 26 euros éves díj + kb 70 centes postai költség több, mint két-háromszorosa a megszokott regisztrációs díjaknak.

[file=1162_3.html]

A levél alján található egy stub (csekk megfelelője), amelyben felkérnek minket a hitelkártya adatainaink megadására (szám, lejárat), aláírás és e-mail cím megadására is. Számtalan alkalommal hallottuk már, de felhívom én is a figyelmet: ne adjuk ki az adatokat! Annál is inkább, mivel a droa.com domain név regisztrációjának lekérdezése már egy harmadik nevet és címet, valamint elérhetőséget tartalmaz. Ez pedig a következő: " Domain Registry Group – 2316 Delaware Avenue – Suite 266 – Buffalo, NY, 14216-2687 US – T: +1.8664340212 F: +1.8664340211 E: [email protected] , [email protected] "

Már csak egy kérdés merülhet fel bennünk. Honnan veszik az adatokat? Például a Tucows Open SRS adatbázisából vagy más publikus domain adatbázisból. Talán ezzel magyarázható, hogy csak .com, .net, .info, .biz és .org végződésekre szakosodtak, ugyanis az OpenSRS nem tartalmaz ccTLD-ket, vagyis ország szerinti (.pl .hu) végződésekkel ellátott domaineket.

Amennyiben domain regisztráció lejárta előtti három hónapban valamit változatunk a regisztrációs adatokban, akkor jön az újabb levélke. Nincs mese. Ha tízszer változtatunk, akkor tízszer jön, bármelyik országba is kelljen küldeniük az ajánlatot. Az ajánlatok elsősorban .com és .net végződések kapcsán jönnek és csak lejáró regiszrációk esetén.

Amennyiben hagyjuk lejárni a regisztrációt, a DROA beregisztrálja és vagy reklámfelületnek használja vagy eladásra kínálja fel.

Egy dologra viszont jo a DROA/DROE/DROC, vagy hívjuk akárhogyan. Figyelmeztet, hogy ne felejtsük el meghosszabbítani a regisztrációnkat, mert különben a DROA vagy a hozzá hasonló fantomcégek kamrájában köt ki.

A cikk szerzője: Kárpáti András az AndreiGround.com portál üzemeltetője.

menu
menu