Kína szakít a hagyományokkal

Kína szakít a hagyományokkal

A 2008-as olimpia kapcsán az eddigi hagyományos webcím kiválasztási szokásokkal szakítanak Kínában.

A Kínában megrendezésre kerülő 29. Olimpiai Játékok szervezői szakítanak az eddigi hagyományokkal, mely szerint az esemény hivatalos honlapjának webcíme mindig azonos "recept" alapján készül: a rendező ország hivatalos nyelvén az eseménynek helyt adó város nevéhez tedd hozzá a rendezési évszámot, adj hozzá egy .com-os végződést és máris kész a hivatalos webcím. Ezt a felépítést követte a torinói 2006-os (turin2006.com), a 2004-es athéni (athens2004.com), a Salt Lake City-ben megtartott 2002-es (saltlake2002.com) és az Ausztráliában megrendezett 2000-es (sidney2000.com) szervezőbizottság is. Sőt a 2010-es vancouveri rednezvény szervezői (vancouver2010.com) és a 2012-es londoni (london2012.com) szervezők is a megszokott webcím képzést választották.
A kínaiak úgy határoztak, hogy az esemény főoldala nem a beijing2008.com címen lesz elérhető, hanem a beijing2008.cn webcím alatt találják meg a látogatók az olimpiával kapcsolatos híreket, információkat. A szervezők természetesen gondoskodtak az eddig megszokott .com végű cím lefoglalásáról is, azonban ezt átirányítják a nemzeti domaintérben képzett webcímre.

Mindkét lehetséges ok "felülről jön"

A váltás két okkal magyarázható: az első indoklás szerint politikai nyomás hatására változtattak a szervezők a szokáson. A cím egyfajta üzenet lehet a világ számára, mely szerint Kína más… A másik magyarázat szerint a kínaiak szeretnék elejét venni a hivatalos weboldalakhoz hasonló webcímekkel való üzérkedéseknek és a .cn tartományban ilyen cselekedetek esetén akár felső nyomásra, gyorsított eljárással visszavonhatnak egy-egy .cn végű címet. Utóbbi ok azért is inkább életszagú, mert 2005. nyarán a pekingi szervezőbizottság a következő nyári olimpia jelmondatát One World – One Dream (egy világ – egy álom) bejelentő sajtókonferenciája után néhány perccel a szlogen .com alatti megfelelője, a OneWorldOneDream.com már bejegyzésre is került egy Egyesült Államokban élő kínai származású személy, Tom Xiong részére.

Kína nem először manipulál domainekkel

Kínában több alkalommal felmerült a domain nevekkel kapcsolatos "felülről érkező" manipuláció gyanúja. 2005. végén több hírforrás arról számolt be, hogy az ország politikai vezetését nyilvánosan bíráló honlapok nem érhetőek el, mert a domain nevek kiszolgálását tiltják az internetezők számára.
Egy másik alkalommal a keleti országban a domainteret felügyelő szervezet úgy határozott, hogy ingyenesen biztosítja a 2004-es eseményen Kína számára érmet szerzett versenyzők nevükkel azonos .cn végű webcímeit.

A kiszámíthatóság visszaélésekhez vezethet

Az olimpiákhoz hasonló webcím választási, előre kiszámolható metódust több ismétlődő rendezvénnyel kapcsolatosan is alkalmazzák. Ilyen többek között az Európai Unió évente cserélődő, soros elnökségét ellátó honlapok webcímei. Az eu karakterlánchoz kapcsolva az évszámot, az ország domain tartománya alatt adja általában az elnökség hivatalos honlapjának címét. Így például az eu2006.at az idei osztrák elnökség honlapjának címe. Az előre kalkulálhatóság miatt több elnökség címe is domain kalózok áldozatául esett. A 2011-ben sorra kerülő magyar elnökség címe, a eu2011.hu domain egy magánszemély kezelésében áll, aki korábban egy hazai internetes aukciós portálon 1 millió forintos vételárért kínálta a domain nevet. Az eladó által kezdeményezet aukció honlapja szerint "…akkor majd a domainnév (amelyet milliók látogatnak meg Európa-szerte, és vélhetően a kormányzat is fel kíván vásárolni) az eu2011.hu lesz. A domain jogilag szabályosan lett lefoglalva, a magyar állam jelenleg nem veheti el jogi úton sem egy ismert internetjogász szerint." Egy hazai domain aukciós portálon a mai napon is szerepel a domain 2 millió forintos eladási árral.

menu
menu