Az Internet gettója az .info névtér?!

Az Internet gettója az .info névtér?!

Egy új tanulmány szerint az .info névtér olyan terület az Interneten, mint a valóságban a „rossz népek” lakta városrészek.

A McAffe antivírus cég legutóbbi jelentése szerint az átlagosnál jóval nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, ha bizonyos névterekbe tartozó webhelyeken regisztrálunk, vagy töltünk le fájlokat. A cég szerint 73.2 százalék eséllyel kapunk spam-et, ha az e-mail címünket egy véletlenszerűen kiválasztott .info névtérbe tartozó webhelyen adjuk meg. Ráadásul a felsőszintű domainek közül az .info névtérben található a legtöbb olyan webhely – 7,5 százalék -, amit a biztonsági program kockázatosnak minősít.

Alapos vizsgálat

A biztonsági cég 265 felsőszintű domaint vizsgált, az alattuk bejegyzett webhelyek segítségével, és igen nagy különbségeket tapasztalt a megbízhatóság terén. Piros besorolást kaptak a reklám- és kémprogramokat, vírusokat, spam-et terjesztő oldalak illetve azok is, amelyek elborítják a képernyőt felugró ablakokkal, illetve erős kötődést mutatnak más piros besorolású oldalakhoz.
A tanulmány szerint a az alacsony költségű vagy ingyenes domain regisztrációs lehetőség, és a minimális domain felügyelet okozza azt, hogy egyes felső szintű domainek a látogatása nagyobb biztonsági kockázatot rejt. A McAffe szerint pl. a .biz domaint azért is kedvelik a spammerek, mert ez a névtér a regisztráció után azonnal működik. A legtöbb domainnél ugyanis legalább 24 órát várni kell a használatba vételre, és ezalatt az anti-spam szolgáltatások és a feketelisták már észlelhetik a spammer jelenlétét.

Merre vigyázzunk, hol legyünk nyugodtak?

A jelentés szerint a legveszélyesebb országkódok a román .ro és a z orosz .ru. Az előbbinél a webhelyek 5,6, az utóbbinál 4,5 százaléka kapott piros besorolást. A McAffe szerint ezen országkódok alatt találunk a legnagyobb valószínűséggel exploit vagy csak letöltésekhez fenntartott webhelyeket.
A legbiztonságosabbnak a skandináv országok bizonyultak, mivel náluk találták a legkevesebb piros webhelyet. Persze azon sincs mit csodálkozni, hogy egyetlen amerikai kormányzati oldal sem kapott piros jelzést. Nagy-Britannia ugyancsak megbízhatónak tekinthető: csak az 51. a veszélyességi listán.

Merre tovább?

„Ha a vizsgálat eredményeit nézzük, megállapítható, hogy a felsőszintű domainek adminisztrátorainak ideje lenne felébredniük. Igaz, néhány országban odafigyelnek a szolgáltatott tartalomra. A veszélyesebb felsőszintű domaineknél pedig immár rendelkezésre áll egy szabályzási minta” – magyarázta Mark Maxvell, a McAffe vezető termékmenedzsere. „A weboldalak látogatóinak pedig megbízható forrás a tanulmány, amelyre szükségük van, hogy biztonságban böngészhessenek.”

menu
menu