Zöld út 7 új felsőszintű domainnek

Zöld út 7 új felsőszintű domainnek

Hamarosan jönnek az aero, a .biz, a .coop, az .info, a .museum, a .name és a.pro végű webcímek.

A domain világ egyik legnagyobb jelentőségű döntése született meg tegnap. Az Internet címek felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN határozata értelmében hamarosan új csúcsszintű domainek kerülnek bevezetésre. Várhatóan 2001 áprilisától találkozhatunk aero, .biz, .coop, .info, .museum, .name és .pro végu címekkel.
Az új végződések bevezetésére 44 pályázó részéről közel 200 új végződés létesítésére érkezett javaslat a szervezethez.
Az ICANN kaliforniai nyilvános ülésén minden pályázó előadását meghallgatta a testület, majd ezt követően döntött 37 pályázat elutasításáról.
A nyertes pályázók közül a .biz TLD (Top Level Domain) kezelésére feljogosított JVTeam lehet a leginkább elégedett, ugyanis várhatóan az ilyen végződésű domainek válnak a .com versenytársává. A tervek szerint .biz domainek alatt üzleti oldalak elterjedése várható.
A .name kezelésére a Global Name Registry kapott lehetőséget. Az ilyen végződésű címeken magánszemélyek honlapjai lesz majd elérhető.
A .pro csúcsszintű domain kezelési jogát az ír RegistryPro Ltd. nyerte el. A társaságban tulajdonrésszel rendelkezik a register.com is, amely cég már évekkel ezelőtt a legnagyobb regisztrátor cégek közé küzdötte fel magát. Várhatóan a .pro végződésű domainek bejegyzését egy-egy szakma, szakterület képviselői kezdeményezhetik.
Az amerikai Afilias Inc. a .web, a .site, és az .info végződések kezelésére nyújtott be pályázatot, de a döntés értelmében csak az utóbbi kezelését láthatja el a jövőben. Terveik szerint információs weblapok elhelyezésére nyílik lehetőség az .info alá bejegyzett domének alatt.
A .museum TLD-t egy svéd központú társaság, a Múzemok Nemzetközi Tanácsának Domainkezelő Szervezete kapta meg. "A TLD használatával sokkal egyszerűbben megjegyezhetővé válik a múzeumok honlapjainak címe. Ezzel a látogatottság is várhatóan megnövekszik." -nyilatkozta a Ford Múzeum munkatársa.
A .coop felsőszintű domaint a nyertes National Cooperative Business Association a gazdasági szervezetek együttműködését segítő oldalak elhelyezésére szánja.
A belgiumi központú Societé Internationale de Télécommunications Aéronautiques kapott lehetőséget az .aero domainek kezelésére. A szervezet pályázatának értelmében a légiközlekedési oldalak elérhetőségé lesz hivatott ellátni ez a TLD.

menu
menu