Vita a londoni exkluzív domainvégződésről

Vita a londoni exkluzív domainvégződésről

Sokak véleménye szerint Londonnak kellene lennie az első olyan városnak, amely saját domainvégződést kap.

Ez volt az egyik piacvezető újság vezércikkének témája, melynek közzététele után parázs vita kezdődött arról, hogy vajon az Egyesült Királyság fővárosa megérdemli-e, hogy mintegy 240 országhoz hasonlóan, saját domainteret kapjon. Ez az eddig meglévő ’.uk’ domainvégződések elé beiktatott ’.ldn’ végződés létrehozásával, esetleg egy új címrendszer bevezetésével válhat lehetségessé, amely keretében egy új ´.london´ domain végződést hoznának létre.

Az ötlet támogatóinak véleménye szerint emberek milliói tekintenek úgy Londonra, mint saját identitásuk központjára, ezért ilyen módon kellene számukra lehetőséget biztosítani, hogy jelezhessék: privát, vagy üzleti székhelyük a városon belül található.
Ugyancsak ők mondják, hogy Londont a technológia, az üzleti élet, a média, a divat és a sport terén elfoglalt pozíciója szinte egy külön kis országgá teszi az anyaországon belül.

Amennyiben London megkapná saját legfelső szintű domainnevét, az mindenképpen jó hatást gyakorolna a 2012-es olimpiai játékokra, valamint a jelenlegi 600 millió font felé növekedhetnének a turisztikai bevételek. Ez az az összeg, mellyel a város évente hozzájárul az ország gazdaságához.

A terv ellenzői leginkább attól tartanak, hogy a főváros és a vidék közt meglévő különbségek felerősödhetnek, amennyiben a főváros az Európai Unió gyakorlatát követve, saját domainvégződést kap. Más vélemények szerint ha ez megtörténik, az további városokat sarkallhat arra, hogy bejelentsék kizárólagos legfelső szintű domainnév iránti igényeiket, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy a későbbiekben nagyobb körzetek, térségek is követik a példát.

Az ICANN a közelmúltban négy új legfelső szintű domaintér(.cat, .jobs, .mobi, .travel) létrehozását engedélyezte. A kaliforniai székhelyű cég legközelebb már csak az év második felében fog újabb domainnév igényléseket fogadni (többek között a városokhoz és országokhoz kapcsolódó felső szintű domainneveket).

Egy segédeszköz az új végződések követésére

Az ICANN szervezet nemrégiben egy olyan eszköztárat bocsátott a honlapszerkesztők és szoftverfejlesztők rendelkezésére, amely segítségével a szoftveres és online alkalmazások számára könnyebben felismerhetővé válnak az újonnan regisztrált címek.

“A több mint 240, országokhoz kapcsolódó, valamint a nemrégiben létrehozott legfelső szintű domainneveken kívül (.Aero, .Biz, .Cat, .Coop, .Info, .Jobs, .Mobi,. Museum, .Name, .Pro, .Tel, .Travel), hamarosan az ‘.Asia’ végződés is bevezetésre kerül.” Ezt az értesülést Kim Davies, az IANA (Internet Assigned Numbers Authority) egyik munkatársa is megerősítette.

“Ez a döntés remek dolog, bár a felhasználók közül sokan azzal a jelenséggel szembesültek, hogy az elektronikus kereskedelem nem várt akadályokba ütközött, amikor az újonnan bevezetett domainnevek használatára sor került, mivel nem minden honlap képes ezeket felismerni. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy bizonyos oldalak számára az olyan e-mail és webcímek, melyek ezeken az új legfelső szintű domainneveken lettek regisztrálva, sok esetben mintha nem is léteznének. Ez az új eszköztár éppen ezt a problémát orvosolja, mivel használatával a szoftverfejlesztők és az alkalmazások készítői biztosak lehetnek abban, hogy mindenkor a domainnév rendszerrel kapcsolatos legaktuálisabb információk állnak rendelkezésükre.”

A kódsor, mely automatikusan ellenőrzi bármely e-mail cím vagy link érvényességét, egyszerűen beilleszthető a meglévő programokba és alkalmazásokba. A programot az érdeklődők az ICANN honlapján, C#, Java, Perl és Python nyílt forráskódú programnyelveken érhetik el.

menu
menu