Váratlan lépésre szánta el magát a Canon

Váratlan lépésre szánta el magát a Canon

A japán Canon Inc. egy új domain végződést szeretne céges marketingjének segítésére.

Az elektronikai ipar meghatározó szereplője, a Canon Inc. olyan lépésre szánta el magát, amelytől – egyelőre – más hasonló nagyságú cég óvakodott. A japán cég egy február 16-án nyilvánosságra hozott közleményben adta hírül, hogy harcba száll az önálló, saját domain végződésért. A .hu és a .com-hoz hasonló .canon létrehozásáról a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) jogosult dönteni az elektronikai cég által benyújtott pályázat kiértékelését követően.


Nem elég a jó pályázat, finanszírozni is kell

Az ICANN a több éves előkészítő munka eredményeképp az idei évtől szabadítja fel a domain végződések korlátját, azonban a liberalizáció nem lesz teljes körű. Az új végződésekre pályázónak alá kell tudnia támasztani a domain végződés működtetéséhez és az ahhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatok ellátására való felkészültségét. A pályázat szakmaiságán túl a végződésekre igényt tartó szervezeteknek, közösségeknek vállalniuk kell az évi százezer dolláros nagyságrendű franchise-szerű díj kifizetését is. Ezen anyagi okból kifolyólag várhatóan a legnagyobb érdeklődésre számot tartó végződések (pl. .radio, .love) bevezetésére kerül majd sor.

Érdekességek tömege

A newtlds.tv blog folyamatosan gyűjti az új információkat és értesüléseket az újabb és újabb pályázati szándékról. Az oldal értesülése szerint eddig összesen 95 szervezet jelentette be hivatalosan vagy informálisan új végződés működtetésére irányuló szándékát. Vannak olyan tartományok, amelyekre több pályázó is igényt tart. Ilyen a .web vagy a .africa. Ezek odaítéléséről az ICANN a benyújtandó pályázatok alapján dönt majd. A pályázatok között néhány érdekes kezdeményezés is szerepel. A .rugby, a tojáslabdával játszott sport népszerűsítését célzó oldalak számára jönne létre, a .money-ért harcba szálló cég honlapján pedig az áll, hogy a végződés a pénzügyi szektor számára jelentene önálló megjelenési lehetőséget.
A legtöbb új végződés azonban a földrajzi elkülönülést igyekszik szimbolizálni. A pályázatok több, mint fele egy kulturális vagy területi egység összefogására utal. Az ICANN elé várhatóan beérkezik a .quebec, a. london, a .saarland, a. .lat (Latin-amerika) és a .köln is.

menu
menu