Újdonságok a .travel és a .mobi tartományok háza tájáról

Újdonságok a .travel és a .mobi tartományok háza tájáról

Amíg a .travel egy új keresőszolgáltatással kívánja növelni saját népszerűségét, addig a .mobi egy új modellt dolgozott ki a .eu bevezetésekor is tapasztalt visszaélések megelőzésére.

A .travel erőfeszítései népszerűségének növelésére

A .travel szponzorált felső szintű tartomány (sponsored top level domain, sTLD) eddigi féléves pályafutása sikeresnek mondható: már a regisztráció első 16 hetében 16.162 igény érkezett az utazási tartomány nyilvántartójához, a Tralliance Corporation-höz. Összehasonlítás képpen a 2000-ben bevezetett hasonló sTLD-k (.aero, .coop, .museum) egyike sem büszkélkedhet hasonló eredményekkel.

A nyilvántartó azért, hogy még kényelmesebbé tegye a különböző utazási ajánlatok közötti keresést, a search.travel domain név alatt egy új keresési szolgáltatást kínál az utazni vágyók részére. Az általános keresésen túl, a portál speciális lehetőségeket is kínál, például lehet kutakodni külön az úti célok között, az utazás jellege szerint (pl. aktív pihenés), utaztatók és éttermek között és így tovább. Próbaképpen az úti célok között rákeresve Budapestre, érdekes eredményt kapunk: a Műszaki Egyetem bme.hu alatt található, modernnek semmiképpen sem nevezhető honlapja vezeti a találati listát. Befejezve a webdizájn múltjába tett időutazást azonban egy sokkal fontosabb dolog is látszik: a találati listán nincs egy olyan link sem, amely a .travel domain alatti névre mutatna. Hasonló a helyzet más célállomásokra történő keresésnél: New York esetén is csak két olyan találat van, ami .travel alatti oldalra vezet.

Amennyiben a nyilvántartónak nem sikerül a közeljövőben növelni a saját tartománya alatt található oldalak és így a keresési találatok számát, félő, nem lesz túl sok használója a kereső-szolgáltatásnak. A .travel fent jelzett sikeres startjára ráadásul az is árnyékot vet, hogy a portál és a keresési szolgáltatás is csak angol nyelven érhető el, ráadásul a konkrét utazási ajánlatok száma sem mondható magasnak.

A .mobi tartomány megelőző intézkedései a rosszhiszemű név-felhalmozás megakadályozására

A mobiltelefonok, illetve mobil eszközök használói számára létrehozott internetes tartalmakat összefogó tartomány nyilvántartója, az mTLD Top Level Domain Limited – minden bizonnyal tanulva a .eu európai domain alatti negatív tapasztalatokból – mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy már a kezdeti, szakaszos bejegyzés ideje alatt is a minimálisra csökkentse a visszaélésszerű, illetve felhalmozási célú igényléseket. Ennek érdekében, a Szellemi Tulajdon Világszervezetével (WIPO) együttműködésben, a védjegyjogosultak érdekeinek védelmét szem előtt tartva kidolgozták az ún. Premium Name Application Process nevű eljárást. A nyilvántartó reményei szerint ennek segítségével megelőzhető az olyan – az európai domain alatt nagy port felkavart – spekuláció, melynek során „élelmes” igénylők, általános, leíró jellegű megjelöléseket (pl. bank, casino) úgy próbálnak megszerezni, hogy az adott megjelölést gyorsan lajstromoztatják egy olyan országban, ahol a védjegyek bejegyzésére nem kell sokat várni, majd erre a védjegyjogosultságra mint elsőbbségi jogra alapozzák a szakaszos bejegyzés ideje alatti igényüket.

Ennek megakadályozására a nyilvántartó összeállította az ún. prémium és fenntartott nevek listáját, amelyen jelenleg kb. 5700 prémium és kb. 2700 fenntartott szó szerepel. Előbbiek között olyanok, mint a „business”, a „bank”, a „cocaine”, a „furcsa” vagy az „index”, míg utóbbiakra példa a „budapest”, a „mail” vagy a sokatmondó „777”.

A prémium nevek csak abban az esetben igényelhetők a .mobi tartomány alatt, ha az igénylő számos követelménynek eleget tesz. Nem elég a védjegyjogosultság fennállta, hanem annak 2005. június 11-e előttinek kell lennie (vagy e dátum előtt kellett megtörténnie a lajstromozásának, vagy a védjegybejelentést ez előtt kellett megtenni, de utóbbi esetben a védjegy lajstromozásának mindenképpen meg kell történnie a domain név regisztrációjáig). Ezen túl igazolni kell a védjegy jóhiszemű használatát, fel kell mutatni a lajstromkivonatot, és az igénylőnek röviden vázolnia kell, miért pont a kívánt „mobil” domain nevet kívánja megszerezni. Ezen feltételek fennállását a nyilvántartó véletlenszerűen is ellenőrizni fogja a szakaszos bejegyzés ideje alatt.

A „mobil” tartomány nyilvántartójának reményei szerint a fent vázolt modell alkalmas lesz már annak is a megakadályozására, hogy spekulánsok a szakaszos bejegyzés ideje előtt röviddel lajstromoztatott védjegyekre alapozva próbáljanak megszerezni értékes domain neveket (mint például a .eu alatt az elhíresült "barc & elona" esetben).

menu
menu