Újabb domainvégződés nyílik meg

Újabb ország nyitja meg domainterét a nyilvánosság előtt. Most Palau tette közkinccsé a pw. végződést.

A legtöbb 2 betűs webcím végződés egy önálló ország saját legfelső szintű domainje (Top Level Domain – TLD). Magyarország a végződések kiosztásának alapjául szolgáló szabványok lefektetésekor a .hu, Ausztria az .at, Németország a .de végződést kapta. Sok kisebb ország (infrastruktúra hiányában és a kis népességszám miatt) nem tudja megfelelően hasznosítani saját doamintartományát. Az Internet történetében nem ritka, hogy egy-egy kisebb állam hosszabb-rövidebb időre hasznosításra "bérbe" adja végződését, a bérleti jogból direkt profitot bezsebelve és a végződésnek köszönhetően a fellendülő turizmuszon keresztül közvetett hasznot remélve. A legjelentősebb hasznot eddig Tuvalu szerezte, amely egy rendkívül értékes végződést, a .tv-t tudhatja magáénak, ezt a tartományt televíziós csatornák használják és regisztrációs díja a webcím hosszával fordítottan arányos. Egyes különleges végződést pedig egyedi áron bocsát áruba az regisztrátor cég, így például a business.tv regisztrációs díja 1 millió dollár. Legutóbb az óceániai Palau szigete kötött hosszabb időre opciós szerződést a .pw végződés haszonosítására a PW Registry Corporationnel.
A cég, mint a .pw végződésű domainek nyilvántartója a mai napon nyitja meg a szóban forgó domainteret a nyilvánosság számára. December 15-én, az Egyesült Államok nyugati partja szerinti déli 12-től lehet .pw végű címeket foglalni.
A különlegesnek hangzó domainteret, amely a vállalkozás PR-ja szerint a "privacy web" (privát háló) rövidítéseként értendő, főként magánszemélyek reklámmentes levelezéséhez biztosítja a szolgáltató, így a domain névhez spam és vírusmentes levelezést garantál. A kitűzött cél nagyon nemes, azonban az informatikai piac számos óriásának beletört már a bicskája a feladatba…

Palauról

Palaut nemcsak kiváló búvárhelyei, a II. világháborúban játszott stratégiai szerepe, valamint a csodás kék óceán teszi híressé, de a sziget gazdag élővilága, a sehol máshol nem látható állat és növényfajták is. A szigeten mindössze 18000 ember él. A banán alakú szigetcsoport 4000 kilométerre Tokiótól, 1600 kilométerre Manilától fekszik. Palau 4 vulkáni szigetből, 2 korallzátonyból és közel kétszáz nagy méretű tengeri sziklából áll.
(Forrás NU.hu)

menu
menu