Újabb domain végződések kaptak zöld utat

Újabb domain végződések kaptak zöld utat

Az új domain végződések kiosztására jogosult szervezet az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers 22. kongresszusának zárónapján bejelentette, hogy két új un. szponzorált domain végződést vezet be.

A szponzorált tartományok abban különböznek az országkódos ill. a .com, .net címektől, hogy ezek alatt kizárólag egy érdekcsoport kérhet és foglalhat webcímeket.

Az Argentínában megrendezett eseményen hirdették ki, hogy a 2003 decemberében az új domain tartományok bevezetésére kíirt pályázat eredményeként egyelőre a .travel (jelentése utazás) és a .jobs (munkák) végződések jelenhetnek meg az Interneten.

A travel

A .travel végződésű webcímek nyilvántartói feladatát a Tralliance Corporation nyerte el. A cég pályázatában kötelezettséget vállalt arra, hogy csak olyan létező szervezetek és magánszemélyek kapnak majd ebben a tartományban webcímeket, amelyek igazolni tudják szerepvállalásukat a turisztikai piacon. A domain nevek jogi hátterével foglalkozó fórumokban máris éles vita bontakozott ki arról, hogy ezt a vállalását a cég miként fogja tudni bertartani, mivel a papírok csatolása – a .hu domain regisztrációs rendszerrel ellentétben – a külföldi tartományokban sosem volt bevett szokás.
A Tralliance munkáját vélhetően meg fogja könnyíteni az az együttműködési megállapodás, melyet a The Travel Partnership nevű szakmai csoportosulással írt alá az elmúlt hónapokban. A nonprofit szervezet közvetlen kapcsolatban áll több mint 100 turisztikai szövetséggel, amelyeket többségében turisztikai vállalkozások hoztak létre és tartanak fenn.

.jobs

A legtöbb cég internetes kikötőjén külön menüpontot hozott létre a számára legmegfeleőbb munkaerő megtalálása érdekében. Az Ohio állambeli Employ Media LLC az Internet munkaerő közvetítő szerepében látta meg a fantáziát és nyújtotta be közel másfél éve az ICANN-nak a .jobs végződés nyilvántartói feladatainak ellátására. A most elfogadott tartomány a munkaerő piaci szereplők, azaz a foglalkoztatók számára lesz nyitott. Ennek köszönhetően a munkahelyet keresőknek pl. a Microsoft honlapján nem kell mélységekben kutatni, elegendő lesz a www.microsoft.jobs címre ellátogatniuk.
Rossz nyelvek szerint az EmployMedia mindössze egy fedő szervezete a világ vezető domain nyilvántartójának a VeriSign-nek, amely többek között a .com, .net és .tv tartományok felügyeletét is ellátja.

További újak jöhetnek

A két új végződés a tervek szerint még az idén megjelenhet a Világhálón. Brian Johnson, az Emlpoly Media első embere nyilatkozatában kifejtette, hogy még az idén meg akarják kezdeni a .jobs végű címek osztását, azonban az új tartományok bevezetésénél megismert gyakorlat szerint egy-egy ilyen folymat gyakorta több időt vesz igénybe, mint a 2005-ös évből hátra lévő 8 nónap…

Az ICANN múlt héten tartott konferenciáján szóba került további új végződések bevezetésének lehetősége is. A megjelenésre leginkább esélyesek a ".cat" a Katalán közösség számára, ".asia," a keleti kontinens számára, és az erotikus tartalomnak az ".xxx". A telekommunikációs ágazat számára elkülönített ".tel" bevezetesével kacsolatosan az ICANN meglehetősen megosztott, mivel nem rég engedélyezték a mobil telekommunkikációs ágazat számára a ".mobi" tartomány létrehozását.

menu
menu