Új ukrán domain: .co.ua

Új ukrán domain: .co.ua

Új domain végződést vezettek be Ukrajnában: a .co.ua alatti címeket korlátozás nélkül jegyezhetőnek be akár ukránok, akár külföldiek is.

Számos országban második szintű közdomaineket alkalmaznak és nem közvetlenül az országkód alatt regisztrálhatóak webcímek. Japánban (.co.jp), Dél-Kóreában (.co.kr), Izraelben (.co.il) vagy Nagy-Britanniában (.co.uk) is ez az eljárás.
Néhány ország szabályozása lehetőséget biztosít az országkódos végződés alatti regisztrációjára és második szintű közdomainek alatti regisztrációra is. A legtöbb ilyen "vegyes" rendszert alkalmazó ország korlátozza az országkód alatt közvetlenül regisztrálható webcímek foglalhatóságát. Erre két bevett módszer létezik. Az egyik esetében belföldi magánszemélyek és szervezetek számára engedélyezik a webcímek foglalását az országkód alatt közvetlenül. A szigorúbb szabályozás szerint pedig csak az adott országban érvényes védjegy birtokában kérhető ilyen cím. Az ukrán domaintérben ezen utóbbi szabályozást alkalmazták.
Eddig a védjeggyel nem rednelkezők számára a .com.ua végződés volt használható, ahol eddig 40 000 webcím került kiosztásra. A tartomány nyilvántartója – engedve a regisztrátrok irányából érkező nyomásnak – újabb második szintű közdomaint vezetett be, a .co.ua-t.
2005. szeptemberétől gyűjtötte a 15 ukrán regisztátor vállalkozás az előzetes igényeket a .co.ua címekre vonatkozóan, majd ezeket a kérelmeket rangsorolták, a tényleges regisztráció pedig december elsején történt meg.
Több mint ezer előzetes igénylés érkezett, amiből hétszázat el is fogadtak, a többi pedig azért lett elutasítva, mert valaki már előbb igényelte ugyanazt a címet. Így már az első napon több 700 .co.ua cím jelent meg.

Jó döntés volt

A korrespondent.net véleménye szerint ez a címtartomány végre valódi megoldást nyújt az eddig túlságosan szigorúan és mereven szabályozott ukrán domaintér problémáira. Eddig ugyanis .ua címet csak bejegyzett ukrainai védjeggyel rendelkező társaság kaphatott, a .com.ua tartomány pedig már telítődött.

Hibás döntés volt

Egy másik álláspont szerint hiba volt a .co.ua tartomány megnyitása, mert az alig 40 000 .com.ua webím ezt nem tette indokolná, azaz nem volt telített az eddig használt domaintér. Az egyik szakértő a magyar domainteret hozta páldának álláspontja alátámasztásához. A kijevi szakértő rámutatott, hogy a .hu domaintérben eddig több, mint 200 000 címet foglaltak és még mindig lehet értékes és könnyen megjegyezhető szabad címeket találni… A .com.ua és a .co.ua egyidejű használata összetéveszthetőséget eredményez majd a jövőben és csak fölösleges kiadásra ösztönzi azokat akik a már használt .com.ua címük mellé – biztonsági okokból – szeretnék megszerezni a .co.ua-s címet is.

menu
menu