Új névteret javasolnak a bankoknak!

Új névteret javasolnak a bankoknak!

Az F-Secure egy újabb névtér bevezetését javasolja az ICANN-nek. Úgy vélik, a pénzügyek biztonságos internetes intézését a .safe végződés alkalmazásával lehetne elősegíteni.

Az F-Secure 2006. évi jelentése szerint az év második felében majdnem megduplázódott az adathalász oldalak száma (az első félévben 297, a másodikban 576 oldal). Az adatlopási kísérletek 94 százaléka amerikai pénzügyi intézmények nevében történt, de – mint az a hírekben is megjelent – már hazánkban is próbálkoztak hasonló akcióval.

Rossz tapasztalatok

A brit pénzügyi szövetség, az APACS adatai szerint Angliában mintegy 17 millió ember használja az internetes banki szolgáltatásokat és ez a szám a következő években még növekedni fog. Más országban hasonló változásokat jósolnak. Azonban ahogyan nő a felhasználók száma, úgy sokasodnak azok is, akik a becsapásukkal kívánnak könnyű jövedelemhez jutni. A szövetség összehasonlította 2005 és 2006 első félévét és 55 százalékos növekedést tapasztalat az online csalási kísérletek terén.

Új névtér kell

Az F-Secure szerint sokat javítana a helyzeten, ha az ICANN bevezetné a .safe végződést (a szó magyarul páncélszekrényt illetve megbízhatóságot is jelent), amit csak a bankok és egyéb pénzügyi szervezetek használhatnának. Ennek segítségével ugyanis a biztonsági cégek hatékonyabb alkalmazásokat készíthetnének.
„Bár a .safe domain önmagában nem akadályozhatná meg az adathalász kísérleteket, segíthetné a bankokat és biztonsági cégeket az ügyfelek biztonságának megőrzésében” az F-Secure senior biztonsági szakértője. „A bankoknak vállalni kell a felelősség egy részét ügyfeleik biztonságában. Egy olyan domain, mint a .safe, azt a biztonságérzetet nyújthatja az ügyfeleknek, amire szükségük van, ha az Interneten intézik banki ügyeiket.”

Itt a cselekvés ideje

Az elmúlt hetekben a biztonsági cég egy kínai regisztrátor igyekezett rávenni, hogy tegye elérhetetlenné a nála bejegyzett és több mint húsz bankot utánzó adathalász oldalakat – de azon túl, hogy udvarias válaszokat kaptak, nem történt semmi. A .safe doamain segíthetne az ilyen helyzetekben, mivel a felhasználók tudnák: ha más végződést látnak, akkor az adott oldal nem biztonságos.
„Az ICCAN rendelkezik a megfelelő erővel ahhoz, hogy biztonságosabbá tegye az internetes banki ügyintézést egy új felsőszintű domain bevezetésével bankok és más megbízható pénzintézetek számára. Az ötletről korábban már tárgyaltak, de amikor ilyen jelentős az internetes csalási kísérletek száma, akkor már elérkezett a cselekvés ideje! A .safe névtér bevezetése felhasználók millióit győzné meg arról, hogy az internetes banki ügyintézés biztonságos” – összegezte a javaslat jelentősségét Runald.

menu
menu