Új legfelsőbb szintű tartománynevek a jövő év közepétől

Új legfelsőbb szintű tartománynevek a jövő év közepétől

Az ICANN immáron több mint három éve munkálkodik az új, általános legfelsőbb szintű tartománynevek (gTLD-k) bevezetésén. A nagyszabású fejlesztési terv az utolsó szakaszába lépett.

Az irányelvek kidolgozásának három éves szakaszán vagyunk túl. A legfontosabb feladatunk most ezeknek az elveknek a gyakorlatba ültetése. A legutóbbi, kairói ICANN konferencián elfogadtuk az ezzel kapcsolatos előzetes terveket. Előrejelzésünk szerint a következő év közepétől leszünk képesek a pályázatok fogadásának szakaszát elkezdeni.” – mondta Paul Twomey, az ICANN elnöke.

Az új tartománynevek, bizonyos kivételektől eltekintve ”beérkezési sorrendben” kerülnek kiosztásra. A kivételek közé tartoznak a védett márkanevek, a szellemi tulajdoni javak, a megtévesztő nevek (pl. .kom), valamint az olyan karaktereket tartalmazó nevek, melyek a domainnév-szerverek számára zavaróak lehetnek (pl. .1234). A nevek legfeljebb 64 karakter hosszúságúak lehetnek (a latinbetűs ábécé szerint), ezáltal bármely vállalat előtt nyitva áll majd a lehetőség, hogy legfelsőbb szintű tartománynévvé tehesse márkanevét. Twomey véleménye szerint a kedvelt tartománynevek közé tartoznak majd a kereskedelemmel kapcsolatos nevek (pl. .shop és .sales), bár elmondása szerint nehéz mindezt pontosan megjósolni, mivel most még a legtöbben titokban tartják terveiket, ami érthető is: senki sem szeretne másoknak a későbbiekben milliókat érő tippeket adni.

Az elmúlt évek során mindannyian hallhattunk az egymást követő domainaukciókról, melyeken sokszor több millió dolláros áron cserélt gazdát egy-egy értékesebb domainnév. Az új tartománynevek némelyike is várhatóan hasonló üzleti sikerekre számíthat. Ennek ellenére Twomey nem számít arra, hogy az igénylések száma túlságosan magas lenne: ”Nem hiszem, hogy több tízezernyi igénylés fog hozzánk befutni, mivel ez a dolog kissé különbözik egy sima domainnév regisztrálásától.”


Miért lesznek az új gTLD-k különlegesek?

Az új tartománynevek ára meglehetősen borsos lesz, ezért a legtöbben lemondhatunk arról, hogy saját tartománynevünk legyen. Az ICANN jelenleg 185 ezer amerikai dollár körüli darabonkénti vételárat tart reálisnak az új tartománynevek esetében. Ez a mintegy 38-39 millió forint körüli összeg a ”komolytalan” érdeklődőket valószínűleg elriasztja a vásárlástól. Az összeg nagysága miatt talán még a spekulánsok is kétszer meggondolják majd, hogy érdemes-e egy ekkora fába vágniuk a fejszéjüket.

Az ICANN változtat eddigi hozzáállásán 

Twomey azt is megjegyezte, hogy az ICANN ezentúl nem kíván döntőbíró lenni egyetlen, az új gTLD-kkel kapcsolatos  vitás esetben sem. Bár a panaszos esetek (például ha két, vagy több vásárló is fenntartja a jogot egy bizonyos tartománynévre) kivizsgálására lesznek bizonyos módszerek, viszont az ICANN elnöke szerint sokkal inkább a pályázatok beérkezési sorrendje lesz a döntő. ”Az lesz a nyerő, aki hamarabb észbe kap. Ha többen is igényt tartanak egy tartománynévre, három hónapos határidőt kapnak tőlünk, hogy egymás közt lerendezzék a dolgot.” – mondta az elnök.

Ha ez a megoldás kudarcot vall, mindenképpen szükséges lesz valamiféle döntési módszer megalkotására. ”Talán érmefeldobással is lehetne dönteni, nem?” – mondta Twomey, bár elismerte, hogy még mindig az aukciók tekinthetőek a legésszerűbb megoldásnak. Gyorsan igyekezett azonban eloszlatni azokat a feltételezéseket, melyek szerint az ICANN előszeretettel tart aukciókat, csak hogy növelje bevételeit. ”Nem is járhatnának messzebb a valóságtól. Személy szerint annak örülnék a legjobban, ha egyáltalán nem lenne szükség aukciók szervezésére.” – üzente a kétkedőknek Twomey.

Az ICANN elnök elmondása szerint az új, általános legfelsőbb szintű tartománynevekkel kapcsolatos szerződési feltételek még korántsem tekinthetőek elfogadottnak, mivel a szervezet előbb szeretne egyeztetni ezek tartalmáról az érdekelt felekkel.

Az érdeklődők az ICANN hivatalos oldalán részletekbe menően is elolvashatják az új tartománynevekkel kapcsolatos előzetes terveket.

menu
menu