Telefonos domain bevezetése várható?

Telefonos domain bevezetése várható?

Egy londoni cég újabb domain végződés ötletével kereste meg a domain nevek főhatóságát.

A nyolcvanas években egyszerűen el lehetett érni valakit. Ha volt telefonja felhívtuk a lakásán az esti órákban, de mára a legtöbb embernek van egy-egy munkahelyi és otthoni, legalább egy mobil telefonszáma, amiből választani kell.
Sok magánszemélynek mindezek mellett van privát weboldala is, amely címe egy újabb megjegyzendő adat…
Nagy erőpróba ismerőseink összes számát megjegyezni, vagy számunk változásáról értesíteni partnereinket, barátainkat. Jelenleg az elérhetőségi adatok harmadik féltől származnak, például telefonkönyvekből, amelyek gyakran régiek és hiányosak, különösen, amikor egy egész háztartás egy név alatt szerepel.

Megoldás-e az új domaintér

Annak érdekében, hogy segítsenek az embereknek online kezelni a kapcsolataikhoz fűződő adatokat, a domain nevek legfőbb hatósága, az ICANN fontolóra veszi egy .tel végű domaintér bevezetését. Ha jóváhagyásra kerül, akkor az új webcímek talán már 2006-ban elérhetőek lesznek.
A .tel végződés javaslatát megfogalmazó londoni Telnic nevű vaállalkozás tervei szerint elsősorban magánszemélyek arra használhatnának egy .tel-es címeket, hogy közzétegyék az aktuális elérhetőségeiket, és talán megoldható lenne, hogy a webcímekhez tartozó oldalakról hívást kezdeményezhessenek vagy üzenetet küldhessenek domain tulajdonosának. Az üzleti életben – beazosítva az érdeklődőt – a .tel-es oldalak segítenének megállapítani a fogyasztók földrajzi helyzetét, és automatikusan a megfelelő telefonos ügyfélszolgálat számát adná meg a rendszer.

A javaslatot támogató tanácsadók szerint az online és offline kommunikációs alkalmazásokat és eszközöket olyan irányba lehetne fejleszteni, hogy a domain névhez tarozó olalak adaiból az elérhetőségi információkat kezelni tudják.A .tel domain létrehozására vonatkozó javaslatban azonban nincs olyan pont, amely ezen fejlesztési irány megalapozottságát igazolná.

Kétkedve fogadják

A Plaxo nevű kapcsolat-menedzselő szolgálat egyik társalapítója, Todd Masionis megkérdőjelezi az új domaintér bevezetésének szükségességét:
" A piacon léteznek az elérhetőségek nyilvántartásának kezelésére szakosodott portálok, megoldások. A .tel-es webcímek csak szaporítani fogják a megjegyzendő adatok sorát, a problémát ez nem fogja megoldani."
A .tel javaslatát kidolgozó Telnic azonban még eléggé bizonytalan abban, hogy mindez hogyan is fog működni. Nyíilatkozataik szerint is egyelőre még csak gyűjtik a fejlesztői ötleteket a .tel felhasználásához.
A szakértők egy másik csoportja szerint a probléma megoldását megcélzó javaslat jó, azonban ehhez nincs szükség egy külön domaintér bevezetésére, a problémát egy szaványosítással kell megoldania a piacnak.

Az ICANN vezetése azt tervezi, hogy a napokban átnézik a londoni cég domiantartomány megnyitására irányuló javaslatát, azonban a végső döntésig várni kell a jövő hónapig, vagy akár még tovább is.

menu
menu