Szerbiában megkezdődik a domain nevek cseréje

Szerbiában megkezdődik a domain nevek cseréje

Szerbiában hamarosan az új ’.rs’ domain váltja fel a régi ’.yu’ végződést.

Az új domaintartomány bevezetése során elsőbbséget élveznek azok a felhasználók, akik már rendelkeznek régi, ’.yu’ végződésű webcímmel. Az új végződésre történő átállásért körülbelül 25 Eurós összeget kell fizetniük, amely egyébként megegyezik egy teljesen új ’.rs’ domain regisztrációjáért fizetendő árral. A domainipar szakértői máris megkongatták a vészharangot: az összeg meglehetősen magas, így az igénylők inkább a sokkal olcsóbb ’.com’ vagy ’.net’ tartományokat fogják előnyben részesíteni és hasonló módon az ír tartományhoz (.ie) a nemzeti domaintér a magas ár miatt nem lesz elterjedt az országban.

Hamarosan dördül a startpisztoly

Az új végződés alá történő első regisztrációk az előrejelzések szerint legkorábban 2008 januárjában kezdődhetnek. Az ’.rs’ végű domain nevek kiosztására 24 cég lesz jogosult.

A régi ’.yu’ végződések még legalább 2 évig működnek az új tartománybeli címek mellett, mivel szakértők szerint várhatóan ennyi idő szükséges az ’.rs’-re történő teljes átálláshoz. Az ’.rs’ domain regisztrációs időszakának kezdetével a ’.yu’ végződésű címek regisztrációja felfüggesztésre kerül. A domain nevek legfőbb hatósága az ICANN optimistább a helyi szakértőknél. Előrejelzése szerint az átállás 2009 szeptemberére fejeződhet be.

menu
menu