Skócia saját domainvégződést akar

Skócia saját domainvégződést akar

Az ország első minisztere a közelmúltban formális kérvényt juttatott el az ICANN-nak, melyben az új '.sco' végződés bevezetését szorgalmazza.

A Skót Nemzeti Párt azt szeretné elérni, hogy a Skóciához tartozó összes domainhez a jelenlegi ‘.co.uk’ végződés helyett a ‘.sco’ legyen hozzárendelve. Alex Salmond, az ország miniszterelnöke (azaz első minisztere) formális kérvényt nyújtott be az ICANN-nak, a domainnevek és -végződések kiosztásáért felelős amerikai székhelyű hivatalnak.

Mivel az elmúlt néhány évben Guernsey, Jersey és a Man szigetek is saját domainvégződésre tehetett szert, valamint Katalánia is megkapta ‘.cat’ végződését 2005-ben, ezért valószínűleg nincs akadálya a skót kérés teljesítésének.

Christine Grahame, a Nemzeti Párt egyik képviselője szerint a internetes függetlenség kiharcolásának kérdése különösen nagy fontosságú.

„Teljesen nyílvánvaló, hogy Skócia egyre nagyobb önbizalomra tesz szert, ahogy lassanként egyre függetlenebbé válunk a Londonból származó politikai és közéleti befolyásolásoktól és elindulunk a saját magunk által választott úton. A ‘.sco’ végződés bevezetése tovább erősítené a jól ismert és sokak által szeretett „skót márkát”, mintegy hivatalossá téve azt. Skóciát nemzetközi szinten jelenleg is rendkívüli tisztelet övezi, ám a nemzeti végződés bevezetése pozitívan befolyásolhatja a nemzetről kialakult képet és elősegítheti a külső kapcsolatok erősödését.
Az Egyesült Királyság kormányát az elmúlt években sokfelől érte támadás, főként az általa folytatott külpolitika miatt, amely negatív hatással volt a kormányról kialakult képre, ám mivel Skócia az Egyesült Királyság része, így az országrész hírnevére nézve is romboló hatásúak voltak. A ‘.sco’ végződés bevezetésével lehetővé válna az elhatárolódás az ilyen esetektől.”
– mondta a képviselőnő.

Régóta várt függetlenség

A skótok körében a saját végződés várhatóan nagyon népszerű lesz, mivel nagy részük már eddig is nyíltan hirdette nemzeti identitását a rendszámtáblákon feltüntetett skót zászlóval (kék alapon fehér kereszt, vagyis a Saltire) és a „Sco” feliratokkal. A legtöbb kormányzati hivatal az új végződés bevezetése után várhatóan azonnal átáll annak használatára, más skót szervezetek esetében azonban nem lesz kötelező érvényű a változtatás.

„Ha valaki a régi ‘.co.uk’ végződést szeretné használni, megteheti. A ‘.sco’ bevezetésével mindössze azt szeretnénk, hogy legyen az embereknek választási lehetőségük. Sokan nem tudják külföldön, hogy Skócia és Anglia, illetve az Egyesült Királyság különböző országokat jelentenek. A ‘.sco’ végződés segít majd eloszlatni ezt a félreértést.” – mondta Ross Ingebrigsten, a kampány szóvivője, majd hozzátette: „Nem beszélve arról, hogy a skót turiszikai ágazat is könnyebben hirdetheti egyediségét az új végződés használatával.”

A kezdeményezés támogatói nem hiszik, hogy a ‘.sco’ végződés megzavarhatja a felhasználókat, hiszen az automatikus átirányítás a régi ‘.co.uk’ oldalakról egyből az újakra navigálja őket.

Az ICANN szóvivőjének elmondása szerint a skót kormány várhatóan még az idei évben benyújthatja hivatalos pályázatát az új domainvégződést illetően.

menu
menu