Saját névterek a világrészeknek

Saját névterek a világrészeknek

Az uniós névtér, a .eu bevezetésének sikere is ösztönözhette, hogy létrejöjjön az év eleje óta regisztrálható ázsiai domain, a .asia. Ázsia internetes önállósodása pedig az arab világ számára lehet példa, ami már ugyancsak a saját azonosítóért (.arab) lobbizott a Dubaiban tartott ICANN konferencián.

A Közel-kelet lakói az év végén már szeretnék saját névterüket használni, ráadásul a saját nyelvükön. Ezt keresztülvinni nem lesz egyszerű, hisz a jelenlegi szabályok szerint a másodlagos domain lehet nemzeti nyelven, a felső szintű domainnek azonban angolnak kell lennie. Jelenleg húsz felső szintű domain használható (pl. .com, .org, .mobi) és ezek mellett 252 országkód (pl. .hu, .cz)

Érvek és ellenérvek

A dubai konferencia célja volt az térségbeliek tájékoztatása, hogy miként használhatják a jelenlegi domain név rendszert, s ezen belül a saját nyelvüket. Paul Twomey, az ICANN elnök-ügyvezetője szerint a szervezet most nem gondolkodik új felső szintű domain bevezetésén, de az év végére levonhatnak néhány következtetést.
Hogy lesz-e végül a térségnek saját névtere, az internet üzleti életre gyakorolt befolyásától is függ. Míg egyesek bíznak az internet hasznosságában, mások nem tulajdonítanak neki jelentősséget. Az ICANNak továbbá azt is mérlegelnie kell, hogy a tapasztalatok szerint a nemzeti nyelvű domain használat lehetősége növeli az internetes bűnözés (cybersquatting, typosquatting) és spekuláció (domaining) lehetőségeit.

Ázsiai tapasztalatok

A kontinenes névtere, a .asia nemrégiben vált mindenki számára regisztrálhatóvá. Edmond Chung, a bevezetést irányító .Asia nonprofit szervezet vezetője szerint igen gondosan kellett előkészíteniük és intézniük mindent, hogy elkerüljék a problémákat. „Erős nyomás volt rajtunk, hogy biztosan ne kerüljön ki az irányításunk alól a folyamat” – monda.
Az eljárás hasonló volt a .eu bevezetéséhez.  Az első három hónap, az ún. Napfelkelte időszak szolgálta arra, hogy a hivatalos szervek, márkanév tulajdonosok és az ázsiai cégek bejegyezhessék a kívánt domain neveket. A .asia csak ezután vált a magánszemélyek és nem ázsiai cégek számára regisztrálhatóvá.
A legtöbben – mintegy négyszázan – a buy.asia címet szerették volna megszerezni, majd az érdeklődési sorban a sex.asia, a gold.asia és a fun.asia következett. Amikor többen is ugyanazt a domaint kérték, a .Asia árveréssel döntötte el, ki lesz a tulajdonos. Összesen félmillió domaint jegyeztek már be a keleti névtérbe, s ebből harmincezret a Napfelkelte időszakban.

 

 

menu
menu