Növekszik az önálló skót névtér támogatóinak száma

Növekszik az önálló skót névtér támogatóinak száma

Az új névtér sokak szerint pozitívan hatna Skócia gazdaságára.

Angus Robertson, a skóciai Moray régió parlamenti képviselője szerint a helyi vállalkozások sokat profitálhatnak, ha az Egyesült Királyságban új, regionális domain nevek létrehozásáról döntenének.

Jelenleg a magánszemélyek és vállalkozások csakis .co.uk, vagy .uk végződéssel fejezhetik ki hovatartozásukat, vagyis hogy az Egyesült Királyságban élnek. Vannak azonban olyanok, akik szerint ez kevés: ők a mikro-regionális domain nevek megalkotását szeretnék elérni (pl. .scot vagy éppen .moray).

Mr. Robertson levélben fordult Ed Vaizey-hez, a kulturális, kommunikációs és kreatív iparágak miniszteréhez, hogy felhívja a figyelmét a felhasználók igényeire. Mr. Vaizey válaszában megígérte, hogy a témával foglalkozni fog, valamint elmondta azt is, hogy minisztériumának egyik osztálya éppen azon kritériumok kidolgozásán munkálkodik, amelyek az új domain végződések elfogadásához és bevezetéséhez szükségesek.

A képviselő úr elmondta, hogy a dotSCOT mozgalom Skócia szerte egyre több embert mozgat meg, akik szerint a skót domain végződéssel könnyebben lehetne a világgal megismertetni a skót kultúrát, a világszerte elismert márkaneveiket és magát a skót nemzetet. Mr. Robertson azt is megjeggyezte, hogy nagy örömmel tölti el, hogy az elfogadáshoz szükséges kritériumok kidolgozása a végéhez közeledik, valamint hogy a miniszter úr a jelek szerint elkötelezett támogatója az ügynek.

Az is elképzelhető, hogy a .scot domain végződés mellett egyes régiók vagy városok is saját végződéshez juthatnak. Lehet, hogy volna igény .moray vagy .speyside végződésekre. Ez majd idővel kiderül. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy az említett régiók jelentős lehetőségeket kapnának saját maguk jobb megismertetésére, ha saját végződést kapnának a világhálón.” – mondta a képviselő úr.

Az Internet jövője?

Az ICANN idén júniusban úgy határozott, hogy eltörli az addigi korlátozásokat és megnyitotta az utat a fantáziadúsabb, új domain végződések előtt. Peter Dengate Thrush, az ICANN elnőke szerint az Internet történetének legnagyobb változása előtt állunk. „Ezzel a döntéssel lefektettük a kreativitás és az inspiráció új generációjának alapjait.” – mondta.

Pár hónap múlva minden kiderül

Az ICANN 2012. január 12-től kezdve három hónapon keresztül fogadja az új domain végződésekkel kapcsolatos kérvényeket, amelyek elfogadásáról vagy elutasításáról az év végéig születik döntés.

menu
menu