Montenegró és Szerbia a Neten is válik

Montenegró és Szerbia a Neten is válik

Szerbia és Montenegró a Nemzetközi Szabványügyi Testület döntésének köszönhetően az Inteneten is elvált.

Montenegró június 3-án történt független állammá válása óta a levegőben lógott internetes önállósodása is. Mára a domain tartományok által biztosított függetlenség is a nemzeti autonómia részévé vált. A palesztínok a .ps domaintér birtokba vétele után számos fórumon adtak hangot örömüknek. Az önálló montenegrói domain tartomány bevezetésének egyik szükséges lépése volt, hogy az új balkáni ország megkapja a Nemzetközi Szabványügyi Testülettől (ISO) a két karakterből álló jelölését. Az ISO szeptember 30-án vette nyilvántartásba Montenegró új azonosítóját. Az ország a jövőben az „ME” végződést használhatja.
A múlt pénteken meghozott döntésnek köszönhetően Szerbia is új önálló tartománnyal lett gazdagabb, mostantól az „RS” kétbetűs kód azonosítja déli szomszédunkat. A két ország „kettéválásával” az eddigiekben közös szerb-montenegrói .cs végződés megszűnik, bár a valósághoz hozzátartozik, hogy egyetlen .cs végű domain név sem volt használatban. Idáig mind a szerb, mind a montenegrói vállalkozások a korábbi jugoszlávia .yu végződéséből képzett webcímeket használták honlapjukhoz.
Azzal, hogy az azonosítókat kiosztották közelebb került a két ország az internetes önállósodáshoz, azonban még több fontos lépés van hátra ahhoz, hogy megjelenjenek az első .me és .rs végű címek. Egyrészt a domain regisztrációs szabályzat megalkotása még mindkét országban várat magára, másrészt egy-egy új domain tartomány bevezetésekor szükséges technikai háttér létrehozása is szükséges.
A nemzetközi érdeklődés máris nagy az .me végződésű domain nevekre, mert olyan jól hangzó webcímek képezhetőek belőle, mint a call.me (hívj fel) vagy a catch.me (kapj el) vagy a kiss.me (csókolj meg).

menu
menu