London, Rio és Madrid is svájci kézen

A .in domain tartomány február 16-i liberalizációja során érdekes foglalások történtek...

Néhány óra alatt közel 24000 kérelmet nyújtották be a indiai nemzeti domaintér (.in) alá tartozó webcímek regisztrációjára . A keleti ország tartományába történő korlátlan domain regisztrációra február 16-tól van lehetőség. A szakértők komoly aggodalmuknak adtak hangot, mivel a spekulációs domain bejegyzések melegágya lehet az új térnyitás nyújtotta alkalom. Sokan csak eladási céllal regisztrálnak védjegyeket, márkaneveket az újonnan megnyitott domain tartományokban. A .in kiosztását végző szervezet igyekezett lépéseket tenni ennek elkerülése érdekében és a nyilvános regisztrációt megelőzően egy un. "sunrise" periódust tartott, amikor a védjegyek tulajdonosai előzetesen lefoglalhatták a védjegyükkel azonos domain neveiket. A közel 50 napos "védett" időszak alatt az .in nyilvántartója 4000 jogos igényt dolgozott fel. A végződés meglehetősen nagy népszerűségét még annak is köszönheti, hogy a regisztrációs díj meglehetősen alacsony, a piaci ár 20-25$/év közötti tartományban mozog. (a domainabc.hu 4990 Ft+ÁFA áron regisztrálja az .in domaineket).
Információink szerint néhány magyar is részt vett a nagy domain vadászatban… Többek között a nosmoking.in, az autotrader.in, az origo.in, a soros.in, az ungarn.in és a chamber.in is magyar kézbe került. A nyilvánosan kereshető .in adatbázis (inregistry.in) adatai szerint magyar.in török kézbe került és a budapest.in-nel is egy indiai vállalkozás rendelkezik . A foglalások során sokan a legértékesebb neveket akarták megszerezni, de a legjobbnak tűnő nevek másodpercek alatt "elkeltek". (ld. táblázatunkat) Néhányan viszont egy-egy témához kapcsolódó neveket foglaltak le. Egy svájci cég világvárosok neveit foglalta le. Ennek megfelelően a London.in, a Paris.in, a Rio.in és a Madrid.in is egy zürichi úr kezelésében van. Egy amerikai igénylő az évszámokban látott fantáziát és lefoglalta azokat 2005-től 2020-ig. Egy indiai vállalkozás a hónapok angol elnevezésével azonos címekre specializálódott, de volt aki sportágak neveiben látott jó befektetési lehetőséget.
Talán a diplomáciai kellemetlenségek elkerülése miatt az országnevek angol megfelelőjének (így a hungary.in) változatai is az indiai kormány kezelésébe kerültek, amit vélhetően a jövőben az Indiában található nagykövetségek számára adnak át. Az intézkedéssel kapcsolatos érdekesség, hogy az USA.in mégis egy amerikai magánszemély kezelésébe került az osztozkodás során…
Az alábbi táblázat néhány értékes domaint és foglalójának nemzetiségét, illetve a domaintér nyitása és a bejegyzés időpontja között eltelt időt mutatja.

[file=inreg.html]

menu
menu