Katalónia saját domainért harcol

Katalónia saját domainért harcol

Az erős identitásáról ismert spanyol tartomány saját domain végződés bevezetésével is szimbolizálni szeretné önállóságát.

A Spanyolországhoz tartozó Katalónia 2002-ben kikiáltotta ki "internetes függetlenségét", amikor a Barcelonában működő katalán kormányzat honlajának címét látványos intézkedések közepette cserélte le Spanyolországra utaló gencat.es címről gencat.net-re, ezzel is szimbolizálva a Spanyolszágtól való távolodást.
A katalán önállósodást szorgalmazó szervezetek, pl. a Radio Catalunya (www.radiocatalunya.ca) – dacból is – a kanadai nemzeti domaintérből választott címeket (.ca) használnak.

A katalánok évek óta küzdenek saját internetes végződésükért, leginkább a ".cat" felsőszintű domaint szeretnék maguknak, de ennek bevezetése több okból is akadályokba ütközik: egyrészt az országokat azonosító végződések két karakterből állnak, másrészt Kalalónia nem önálló állam. Azonban némi reménysugár tűnt fel az utóbbi időben, mivel az új domain végződések kiosztására jogosult szervezet, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) az áprilisi konferenciáját követő rendezvényen a résztvevők közül többen úgy nyilatkoztak, hogy a kelet-spanyol tartománynak nagy esélye van a .cat végződés kezelésére.

A katalánok "puntCAT Associació" (pont cat szövetég) néven létrehozott szövetsége 2004-ben nyújtotta be pályázatát az ICANN-hoz a .cat végződés bevezetésére. A tömörülés hivatalos honlapján eddig közel 65000 magánszemély és 2500 cég deklarálta támogató szándékát.

Amennyiben a .cat bevezetésre kerül, abban az esetben ez lehet az első tartomány, amely egy kúltúra köré szerveződött csoport számára kerül kiosztásra.

menu
menu