„Kapcsolj be” – vagy kikapcsolnak

„Kapcsolj be” – vagy kikapcsolnak

Az új „mobilos” tartományt működtető nyilvántartó komolyan veszi, hogy a .mobi alatt elérhető tartalmak valóban élvezhetők legyenek a hordozható eszközök képernyőjén: ha a rendszeres ellenőrzés során nem megfelelő oldalra bukkannak, az adott domain nevet akár fel is függeszthetik.

A dublini székhelyű mobile Top Level Domain Ltd (mTLD) már korábban nyilvánosságra hozta a tartalomfejlesztők számára az ún. Switch On! irányelveket, amelyek tartalmazzák azokat az előírásokat – adott esetben korlátozásokat -, amelyeket be kell tartani a .mobi végű domain nevek alá történő oldalak fejlesztése közben. A teljesség igénye nélkül néhány kötelezettség: keretek alkalmazása csak ritka esetekben megengedett, a www.valami.mobi oldalnak valami.mobi alatt is elérhetőnek kell lennie, tilos a felugró ablakok és a túl sok kép, illetve animáció használata.

A nyilvántartó figyel

A fenti előírások betartatását a nyilvántartó komolyan veszi: minden egyes .mobi domain név esetében negyedévente sor fog kerülni egy ellenőrzésre. Amely név ezen megbukik, fokozottabb figyelemmel kell számolnia.

Az ellenőrzés során elsősorban az alábbiakra lesznek figyelemmel:
– ha a domain név alatt nincs tartalom, nem kerül sor vizsgálatra (a .mobi tartomány alatt nem kötelező honlapot üzemeltetni);
– csak a www.valami.mobi és a valami.mobi elérhetőségű oldalak alatti tartalmakat vizsgálják, aldomainek alatti tartalmat már nem;
– ha az adott mobilos domain névről a felhasználók automatikusan továbbirányításra kerülnek, úgy a közbülső és a céloldalt is vizsgálják;
– a vizsgálatok eredményei nyilvántartásba kerülnek.

Amennyiben egy oldalt a Switch On! irányelveknek nem megfelelőnek minősítenek, úgy első körben az adott domain név regisztrátorán keresztül veszik fel a kapcsolatot az igénylővel. A nyilvántartó mTLD Ltd. csak a megfelelőségi eljárás utolsó szakaszában keresi meg közvetlenül az igénylőt.

A megfelelőségi eljárás szakaszai

Amennyiben a nyilvántartó szoftvere a negyedéves ellenőrzés során kifogást talál egy oldalon, úgy a regisztrátor erről értesíti az adott domain név használóját. Ha utóbbi 15 napon belül nem orvosolja a hibát, a regisztrátor újabb értesítést köteles küldeni az igénylő részére. Ekkor újabb 15 napos időszak áll az igénylő részére a hiba kijavítására. Ha erre nem kerül sor, egy végső figyelmeztetésre kell számítania, azonban ekkor már közvetlenül a nyilvántartótól. E felhívás tartalmazza majd a korábbi ellenőrzések idejét, valamint azt, hogy a domain név felfüggesztésével járhat, ha nem állítja helyre a címzett a Switch On! irányelveknek való megfelelést, valamint azt, hogy milyen módokon szállhat vitába a domain név használója a nyilvántartó döntésével. Ha ezt követő 30 napon belül sem tapasztalható változás, a domain nevet felfüggesztik; erre azonban csak úgy kerülhet sor, hogy a nem megfelelő oldalt emberi közreműködéssel is megvizsgálják. Felfüggesztés esetén a nyilvántartó minden szolgáltatást blokkol az adott .mobi. domain név alatt.

Ha az ellenőrzések bármelyike azt mutatja, hogy az oldal megfelel az előírásoknak, a fenti eljárás félbeszakad.

A nyilvántartó honlapján lehetőséget fog biztosítani önellenőrzések végrehajtására is, ennek keretében pedig a nem-megfelelőség okáról is értesítést kaphat a használó.

A nyilvántartó „fellebbezési” lehetőséget fog biztosítani a nem-megfelelőség tárgyában hozott döntései ellen. Ennek benyújtására a honlapján egy külön menüpontban lesz lehetőség; a „másodfokú” eljárás minden esetben emberi közreműködéssel fog lezajlani. (Az eljárás részletszabályait később hozzák nyilvánosságra.)

A piac reagált

Az egyik legnagyobb domain nevek alatt reklámokat megjelenítő vállalat, a SEDO nemrég olyan szolgáltatással jelent meg, amely a .mobi végű domain nevek olyan linkeket, reklámokat tartalmazó oldalt jelenít meg, amely megfelel a Switch On! irányelveknek.

menu
menu