Jön a .travel és a .post végződés

Jön a .travel és a .post végződés

A domain nevek felügyeletét ellátó nemzetközi szervezet, az ICANN tárgyalásokat kezdett a .post és a .travel végződések bevezetéséről

Az internetes webcímek felügyeletét ellátó szervezet, az Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) két új un. szponzorált felső szintű domain bevezetését tervezi. A .travel az utazási irodák igényelhetnék, míg a .post végződést a postával kapcsolatos szakamai csoportok (pl. posták, bélyeggyűjtők) használhatnák. Az előbbi végződés bevezetéséről, és az új végződéssekkel kapcsolatos tecnikai teendőkről a döntéshozó szerv a New York-i központú The Travel Partnership ipari csoporttal, a postás webcím bevezetéséről pedig a berni Egyetemes Postaszövetséggel egyeztet. (UPU) A fenti két új domaintartomány megjelenésének időpontjáról még hozzávetőleges időpont sincs.
Az ICANN asztalán van további 8 végződés bevezetési kérelme is, így például a .jobs, a munkaközvetítők és munka világával foglalkozó cégek intézmények számára kerülhet bevezetésre, a .asia,a keleti kontinensen található cégek számára jelenne meg az Interneten és a .mobi. pedig az mobiltelefóniában használt internetes alkalmazások és oldalak számára jelentene egy külön azonosítót, azonban ezek bevezetéséről még semmilyen döntés nem született.

A .travel problémakör
Aki úgy gondoja, hogy a .travel végződéssel nem először találkozik az Interneten, az nem téved. A new.net-et működtető amerikai New.net Inc. hosszabb ideje kínál alternatív webcímeket is. Többek között a .travel végződés alá is foglalhatók náluk domain nevek, azonban a new.net által kioszott internetes azonosítók nem ICANN által jóváhagyott végződések. Így a new.net által "beregisztrált" alternatív címeken található honlapok csak a böngészőhöz letölthetött kiegészítő alkalmazással jeleníthetőek meg. Amennyiben a Travel Partnership pályázata véglegesen elfogadásra kerül és a szervezet megkapja a .travel címek teljes felügyeletét, abban az esetben a new.net ügyfelei futhatnak a pénzük után, akik a .com regisztrációs díjának ötszöröséért foglalhatták le a a vélhetően használhatatlanná váló .travel-es címeket.

menu
menu