Jogi bonyodalom a .biz körül

Jogi bonyodalom a .biz körül

Egy vállalkozás megtámadta a .biz webcímek kiosztását.

Egy független, regisztrációs tevékenységgel foglalkozó cég kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok kormányához, melyben azt kéri, hogy tegyenek lépéseket a múlt hónapban kiosztott ".biz" csúcsszintű domain visszavonásának ügyében.
A panaszos a Virginiai Atlantic Root Network Inc. A cég által megfogalmazott beadvány szerint az Internetes nevek felügyeletét ellátó szervezet (ICANN) túllépte hatáskörét, amikor elfogadta a .biz csúcsszintű név odaítélését.
Indoklásukat arra alapozzák, hogy cégük már 2000. májusától egy alternatív regisztrációs rendszer segítségével több, mint 1200 .biz végződésű domaint jegyzett be. A .biz végződésű nevek közül néhányat már árverésre is felajánlottak, így a hotsex.biz is megtalálható az egyik legnagyobb aukciós oldalon.
A vállalkozás az Open Root Server Szövetségtől szerezte meg a .biz domainek kezelésének jogát. A szövetség több csúcsszintű domain kiosztását végezte már el és a domainek felismeréséért és működéséért felelős alternatív rendszer jóváhagyását már korábban kérelmezték az ICANN-nál. Az ezzel kapcsolatos döntés folyamatban van.
A .biz és egyéb, a szövetség által kiosztott nevekhez tartozó oldalakat nem lehet egyszerű módon megnézni, ahhoz mind az Internet szolgáltatónak mind a felhasználónak változtatni kell a rendszerén.

Az ICANN egyetlen munkatársa és vezetője sem kívánta kommentálni az ügyet.

menu
menu