Januártól újabb domainvégzõdések?

Januártól újabb domainvégzõdések?

Az ICANN Tunéziában megtartott hétvégi találkozóján döntés született a nem latin karakterekkel leírt domainnevek bevezetésének gyorsításáról valaint új végzõdések bevezetésérõl.

Tunéziában tartotta soros találkozóját a domainnevek felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). A testület találkozójának programja és a helyszín megválasztása is üzenetértékû volt az arab világ számára. Több éve újra és újra elõkerül a találkozókon a nem latin karakterekbõl álló domain nevek bevezetésének kérdésköre, de úgy tûnik, hogy a hét végén jelentõs elõrelépés született az ügyben. A testület munkaprogramot fogadott el a nem latin betûs domainnevek bevezetésével kapcsolatban. Az ütemterv szerint az ICANN végrehajtó szervezete a megvalósíthatósági tanulmányokat 2004.dec.31-ig fogadja be és amennyiben ezek kivitelezése nem ütközik technikai akadályokba, abban az esetben már 2005 elsõ felében használhatóak lesznek ezek a – most még különlegesnek tûnõ – webcímek. Az újítással a Föld lakosságának jelentõs része számára egyszerûsödhet le az Internet használata.
A másik fontos döntés az új doman végzõdések bevezetésével kapcsolatos határozat, mely szerint az ICANN szükségesnek látja új un. szponzorált domain végzõdések engedélyezését. Ezek annyiban különböznek az általános nemzetközi végzõdésektõl (gTLD pl. .com, .net, .org .info), hogy egy megfelelõen definiált kör számára adhatóak ki. Ilyen például a legutóbbi pályázati körben nyertes .coop a szövetkezetek számára a .museum a múzeumok számára és a .aero a repüléssel foglalkozó szervezetek részére. Az elkövetkezendõ másfél hónapban kell a pályázóknak az új végzõdések bevezetésére irányuló szándékukat eljuttatni az ICANN-hoz és a tervek szerint 2004-ben már új webcímekkel is találkozhatunk.

menu
menu