Indul az ázsiai domain mizéria!

Indul az ázsiai domain mizéria!

A domain nevek legfőbb hatósága zöld utat adott az .asia domaintér bevezetésére.

Az domain nevek kiosztásáért és felügyeletéért felelős szervezet az Internet Corporation For Assigned Names and Numbers (ICANN) a tegnapi napon bejelentette, hogy a ".asia" domain tartomány bevezetéséhez hozzájárul. A domaintér kezelését a "DotAsia Organization" nevű szervezet fogja ellátni. A szükséges adminisztrációs és technikai folyamatok lebonyolítását követően az .asia végződés alá az Ázsia területén tevékenykedő szervezetek, vállalkozások, intézmények kérhetnek majd domain delegálást.

Még senki ne készítse a pénztárcáját

Az új végződés bevezetése legalább 6-9 hónapot vesz igénybe. A szabályozással kapcsolatos nehézségekre rámutató szakértők óva intik a túlzott optimizmustól a regisztrálni kívánó cégeket. A legtöbben arra a tényre hivatkoznak, hogy az európai uniós országok számára létrehozott .eu domaintér bevezetése, jóváhagyása közel 4 évet vett igénybe. A regisztrációs folyamat tényleges elindulásáig több fontos feladat van hátra. Egyrészt a regisztrációs- és vitarendezési szabályzatok megalkotására elengedhetetlen.
Amennyiben a feltételek nyilvánosságra kerülnek azt követően kezdődhet meg a domain nevek lefoglalásában részt vállaló regisztrátor cégekkel történő szerződés megkötése. Ha a kontraktusok létrejöttek azt követően kell az egyes regisztrátoroknak a technikai hátteret – a regisztrációs rendszert – megalkotni. Ez a cégenként egyedileg kialakított szoftver képes a nyilvántartó szervezet és a regisztrátor valamint a regisztrátor és az ügyfelek közötti folyamatokat levezényelni.

A védjegyesek először

A domaintér bevezetésében a megszokott módszereket követve lesznek kiosztva a webcímek. Első ütemben a védjegyek tulajdonosai foglalhatják le a neveket majd ezt követően a cégek, szervezetek, intézmények kérhetik a nevükkel azonos domainek bejegyzését. A harmadik fázisban megnyitva a domainteret regisztrálhatnak majd előjog nélkül rendelkező szervezetek és magánszemélyek.

menu
menu