Indul a mobilos domain nevek regisztrációja

Indul a mobilos domain nevek regisztrációja

A mobil telefóniában érdekelt cégek által létrehozott mTLD (Mobile Top Level Domain) ismertette az új dotmobi – vagyis .mobi – felsőszintű domain bevezetésének ütemtervét. Ez a végződés az első, amely a mobiltelefonok, illetve mobil eszközök használói számára létrehozott internetes tartalmakat fogja össze.

Az első fő lépés az ún. sunrise időszak lesz a védjegyek tulajdonosai számára júniusban, majd ezt követi az nyílt szeptemberben. Az mTLD együttműködik a WIPO-val (Word Intellectual Property Organisation), a regisztrátorokkal, szerzői jogi testületekkel és a webhely tulajdonosokkal, hogy az első szakaszban megelőzhessék a védjegyekkel való visszaéléseket.
Különlegesség, hogy az mTLD mindent megelőzően, május végén egyhetes bejegyzési időszakot tervez, kimondottan a mobil ipar számára. Ebben a „korlátozott iparági” sunrise időszakban a mobil ágazat vezető szövetségei, például a GSM Association (az mTLD alapítóinak egyike), a CTIA – The Wireless Association és a Mobile Marketing Association regisztráltathatják márkaneveiket és védjegyeiket.
„A dotmobi regisztrációjának kezdete fontos állomás az egyszerű, gyors, megbízható és kifizetődő mobil Internet hozzáférés létrehozása felé vezető úton” – mondta Ameet Shah, a GSMA stratégiai és fejlesztési vezetője. „Nagyon boldogok vagyunk, hogy tagjaink ott lehetnek egy nagyon izgalmas dolog születésénél” – fűzte hozzá.
„A következő dolog, amivel számos amerikai megismerkedik majd, a vezeték nélküli kommunikáció lesz. A mostani bejelentés újabb jelzése annak, hogy a felhasználók igénylik az Internethez és egyéb adatokhoz való vezeték nélküli hozzáférést. A tervezhető és megbízható Internet hozzáférés biztosítása bármilyen eszközön, bármilyen hálózaton fontos téma számunkra” – jelentette ki Steve Largent, a CTIA elnök-igazgatója.
„Örülünk, hogy az MMA tagjai részt vehetnek a dotmobi regisztrációjának megnyitásában. Ez a kiterjesztés minden bizonnyal a mobil webböngészés egyszerűsödésének katalizátora lesz a felhasználók milliói számára.” – nyilatkozott Laura Marriott, a Mobile Marketing Association működtetési igazgatója.
Neil Edwards, az mTLD általános menedzsere szerint „a dotmobi az első domain név, ami a vezető mobileszköz-gyártók és -szövetségek valódi támogatását élvezi. Bízunk benne, hogy a mobilbarát weboldalak számának növekedése felgyorsul 2006-ban, azáltal, hogy a cégeknek lehetőséget biztosítunk márkaneveik és védjegyeik bejegyeztetésére a dotmobi névtérben.”
A „Korlátozott Iparági Napfelkelte” időszak után, júniustól augusztusig jegyeztetheti be a többi cég a márkanevét és védjegyét. Ezt követően, szeptemberben válik mindenki más számára elérhetővé a domain végződés az ICANN által akkreditált regisztrátoroknál.
Az ütemterv szorosan illeszkedik a dotmobiról szóló „Kapcsolódj rá! Webböngészési útmutató” elektromos kézikönyv aktuális kiadáshoz, ami a lehető legélvezetesebb internetezéshez kíván segítséget nyújtani a mobilosok számára.
További információk és bemutató oldalak találhatóak mTLD webhelyéről kiindulva. A szolgáltató mögött álló cégek többsége azt is tervbe vette, hogy a Spanyolországban, Barcelonában rendezendő 3GSM mobil iparági konferencián és kiállításon bemutatja a dotmobihoz kötődő webhelyét.

menu
menu