Hiába, nem leszel előrébb a Googleben.

Hiába, nem leszel előrébb a Googleben.

A KPMG vállalat bejelentette, hogy elhagyja a .com névteret és a jövőben saját, .kpmg végződésű legfelső szintű tartományán lesz megtalálható.

Az 1870-ben alapított multinacionális könyvvizsgáló és tanácsadó társaság reméli, hogy a lépéssel különböző keresőkben (főleg Google-ben) a találati listákban előkelőbb helyet foglalhatnak el.

David Green, a KPMG digitális marketingjéért felelős igazgatója egy interjúban elárulta, hogy az átállás várhatóan nem egyik napról a másikra fog megtörténni, a köztes időszakban a két domain egyszerre lesz elérhető. Amennyiben a váltás valóban megtörténik, azzal a KPMG lesz az első olyan nagyvállalat, amely a legfelső szintű tartománynevét fogja az elsődleges domain neveként használni.

A vállalat véleménye szerint a váltás sok előnnyel járhat, növeli a fogyasztói bizalmat és erősítheti az ügyfelek cégbe vetett hitét is. Mr. Green az interjúban arról is beszélt, hogy a keresőmotor-optimalizálásból származó előnyök sem elhanyagolhatók, ha a vállalat neve szerepel a domainvégződésben, s így a találati listákon előkelőbb helyekre kerülhetnek.

Ennek a gondolatmenetnek azonban van egy szépséghibája. Úgy látszik, hogy a KPMG vezetőinek figyelmét elkerülte Matt Cutts (a Google webspam osztályának vezetője) 2012 elején kiadott közleménye, melyben tévesnek nevezte azt az információt, mely szerint az új gTLD-k használatával bárki is a előkelőbb helyre kerülhet a találati listákon.

Eddig sok vállalat – mint például a Google, az Amazon és még sokan mások – ugyancsak kérelmezte saját legfelső szintű tartománynevének bejegyzését, az esetek többségében azonban feltételezhető, hogy annak érdekében tették ezt, hogy megvédjék értékes márkanevüket. Kisebb vállalatok esetén elképzelhető, hogy valamilyen formában használni is fogják legfelső szintű tartománynevüket, ám az szinte kizárt, hogy a legnagyobb vállalatok, mint például a Google, vagy az Amazon  a jövőben a .google, vagy a .amazon tartományra költöztetnék tevékenységüket.

Az ICANN egyelőre még nem döntött a .kpmg tartomány bejegyzéséről, ám Mr. Green szerint ez még ebben az évben megtörténik.

menu
menu