Hamarosan 2 szintû .name nevek

Hamarosan 2 szintû .name nevek

Eddig csak 3 szintû .name végû címekkel találkozhattunk az Interneten, azonban hamarosan már a 2 szintû nevek is bejegyezhetõvé válnak.

2002. január 15-tõl már megtalálhatóak a .name végzõdésû webcímek az Interneten. Azonban ezek mindegyike csak harmadik szintû domainek, ami azt jelenti, hogy legalább 2 pont található a webcímben. Ilyen például a bill.gates.name, amihez a [email protected] email tartozik.
Az elmúlt héten a .name végû webcímek kiadását és kezelését végzõ Global Name Registry (GNS) bejelentette, hogy 2004 január 14-tõl már a második szintû webcímek bejegyzésére is lehetõség nyílik, így pl. a medgyessy.name is bejegyezhetõ lesz.
A domain nevek hierarchikusan épülnek fel és a legtöbb végzõdés esetében ez azt jelenti, hogy a második szint alatt bejegyzett domain elé a kezelõje választhat harmadik, negyedik szintû elõtagot. Igy a domainabc.hu kezelõje választhatja meg, hogy a www.domainabc.hu vagy a valami.domainabc.hu címet szeretné-e mûködtetni és ha igen akkor mi jelenjen meg azon. A .name esetében ez a hierarchikus felépítés nem érvényesül. Egy webcím lefoglalásával a kezelõ nem kap jogot az aldomainek képzésére, mindössze egyetlen webcím és email cím használatára lesz felhatalmazása. A fenti rendszer alkalmazása miatt a GNR kénytelen volt egy új intézményt bevezetni a végjegybitorlások megelõzése céljából, ez a "védett regisztráció" névre hallgat.
A végjegytulajdonosok lehetõséget kapnak arra, hogy a védjegyként bejegyzett karakterlánc a .name végû webcímek bármelyik szintjén letiltásra kerüljön. Az IBM így például tiltást kezdeményezhet a bad.ibm.name címre, vagy a thinkpad.sucks.name címekre. A védett regisztrációt néhány kiemelt regisztrátornál kezdeményezhetik a védjegytulajdonosok, ára meglehetõsen magas, mivel egy karakterlánc teljes körû levédéséért 1500 dollárt kell fizetni.

menu
menu