Gyorsan fogynak a kétbetűsek

A kétbetűs .hu végű webcímek rohamos léptekben fogynak.

A .com domainek sorából már 2000. nyárán bejegyzeték az utolsó szabad három karakter hosszúságú domaint. Ezek közül a legtöbb nevet már használatba vették, de sokat továbbértékesítési szándékkal jegyeztek be ilyen rövid neveket. Több domainkereskedelmi oldal értékesítési statisztikáit összegző kimutatásából az látható, hogy a három, négy vagy öt karakter hosszúsátú értelmes szavak után a három karakter hosszúságú .com domainken a legkönnyebb túladni. Ennek magyarázata az, hogy az intézmények, szervezetek, cégek hosszú neveinek többségelerövidíthető három betűre.
Pl.: (Berry Bros & Rud Wine Shop – bbr.com , Southwestern Energy Company – swn.com)
Itthon is többen felismerték a rövid domainek könnyebb értékesíthetőségének lehetőségét. A két karakter hosszúságú .hu domainek száma is véges, mindössze 1225. Ezen nevek több, mint 80%-a már be van jegyezve, vagy bejegyzés alatt áll.
Már nics "szabad" kétbetűs név, melynek első betűje az ABC elején volna. Az elmúlt hetekben két magánszemély is több tucat kétbetűs .hu domain bejegyzését kezdeményezte. A bejegyzések időrendjéből kiderül, hogy mindketten az ABC sorrendben ellenőrizték a még szabad neveket, és kérték a bejegyzéseket.
Hazánkban több cég is lefoglalt már működő oldalához egy-egy rövidebb nevet is. Igy tett a figyelonet.hu oldalt működtető kiadó is, aki a fn.hu cimen is elérhetővé tette az újságot.

menu
menu