.fogkrém és .banán is lesz?

Egy amerikai cég nem vár a hivatalos domaintér nyitásra. Önmagának engedélyezett új végződéseket

Az Idlealab Inc. új felsőszintű domainek bevezetésére irányuló egyéni akciója sokakban kétségeket ébresztett. Bevallom őszintén: bennem is. Azonban nem hagyott nyugodni a kíváncsiság és utánajártam valóban egy üres léggömbbel állunk-e szemben.
A szolgáltatásról szóló utolsó híradásunk óta a regisztrálható nevek listája teljessé vált. Mára a cég az alábbi végződésekkel kínál webcímeket:

[file=893.html]

A nevek regisztrációja és fenntartása évi 25$-ba kerül. Sajnos az eddig sikeresen bejegyzett domainekről szóló kimutatást nem tartalmaz az oldal, de az biztos, hogy a 1000. név bejegyzése már megtörtént.
Az oldalon pillanatok alatt telepíthetjük böngészőnkhöz azt a bizonyos kiegészítést, amely segítségével betölthetőek böngészőnkbe az új rendszer keretében bejegyzett nevek mögött található oldalak. Az alkalmazás telepítése után sikerült is néhány tökéletesen működő új tipusú címet találnom. (www.nam.tech, www.pop.shop)
A szolgáltatás információs oldaláról kiderül, bármely elterjedt operációs rendszert és böngészőt használó felhasználó számára van megoldás az új nevek eléréséhez azonban azt is megtudhatjuk, hogy a proxy-n keresztül internetező felhasználók számára nem tud a cég megfelelő megoldást biztosítani, de már ezen probléma kiküszöbölésén is dolgoznak. Innen derült ki az is, hogy e-mail címek képzésére egyenlőre alkalmatlanok az új rendszer keretében regisztrált domainek. Kétségbe is estem, hogy még várnom kell a névjegykártyám nyomdázásval, amire az elviszünk_görö[email protected] villámposta címet akartam iratni….

Támogatók és ellenzők is vannak

A szolgáltatást beindító cég máris számos támogatóval és haragossal gazdagodott. Az .mp3 elterjedése miatti félelem okán több zenei kiadó elégedetlenségének adott hangot. Az ICANN által kiírt TLD bővitési pályázaton kezelési jogot nem nyert cégek közül elsőként a .kids domain bevezetésére pályázó konzorcium vált elkötelezett támogatóvá. Ebből is látszik, hogy az Internetes üzletben is megállaja a helyét az "ellenségem ellensége a barátom" elv.

A new.net-en található információk szerint a 20 új végződésen kívül további új TLD-ket szeretnének indítani. A látogatók javaslatainak figyelembe vételével kívánják bővíteni a kört. Az ajánlások sorában a .www és a .web magasan vezet, ezt követi a .mag, de kimondottan érdekes és fantáziadús indítványok is találhatóak a listán. Ilyen például a .toothpasteandbanana (fogkrém és banán) és a .icannsucks (az ICANN bek@phatja) is.

menu
menu