.eu után itt az .asia

.eu után itt az .asia

Hamarosan megnyílik az .asia végű domaintér, amelyben ázsiai magánszemélyek és szervezetek kérhetnek webcímeket.

Az internetes webcímek kiosztásáért felelős szervezet, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) Brazíliában, Sao Paoloban december 2-a és 8-a között tartotta soros közgyűlését. Az ICANN vezetősége október 18-i ülésnapján támogatta az .asia tartomány bevezetéséről szóló előterjesztést és a napokban megrendezett közgyűlés adott alkalmat a tartomány bevezetését és működését szabályzó szerződés aláírására. A szervezet első embere Vint Cerf és az .asia tartomány leendő kezelőjével, a Dot Asia Organization elnöke, Edmon Chung december 6-án aláírta az előkészített kontraktust, így minden akadály elhárult az elől, hogy az európaiak számára létrehozott .eu tartomány után egy újabb, földrajzi alapokon kiosztható végződés jelenjen meg az Interneten. Ázsiai webcímeket az elfogadott szerződés szerint a földrészen tevékenykedő vállalkozások, szervezetek és valamely ázsiai országban élő magánszemélyek kérhetnek. Az .asia domaintér az internet 266. önálló végződése lesz.

Még senki ne készítse a pénztárcáját

Az új végződés bevezetése legalább egy évet vesz igénybe. A szabályozással kapcsolatos nehézségekre rámutató szakértők óvatosságra intik a hír hallatán optimizmustól túlfűtött, regisztrálni kívánó cégeket.
A regisztrációs folyamat tényleges elindulásáig több fontos feladat van hátra. Egyrészt a regisztrációs- és vitarendezési szabályzatok megalkotására elengedhetetlen. Ezen szabályozók megalkotása után kezdődhet meg a domain nevek lefoglalásában részt vállaló regisztrátor cégekkel történő szerződések megkötése. Ha a kontraktusok létrejöttek azt követően kell az egyes regisztrátoroknak a technikai hátteret – a regisztrációs rendszert – megalkotni. Ez a cégenként egyedileg kialakított szoftver képes a nyilvántartó szervezet és a regisztrátor valamint a regisztrátor és az ügyfelek közötti folyamatokat levezényelni.

Cél: 2007. tele

A dotAsia Organization első embere által az aláírási ceremóniát megelőző előadásának vázlatából kiderül, hogy a leghamamrabb 2007 telén működhet az első .asia végű webcím.

A védjegyesek először

A domaintér bevezetésében a megszokott módszereket követve lesznek kiosztva a webcímek. Első ütemben a védjegyek tulajdonosai foglalhatják le a neveket majd ezt követően a cégek, szervezetek, intézmények kérhetik a nevükkel azonos domainek bejegyzését. A harmadik fázisban megnyitva a domainteret regisztrálhatnak majd előjog nélkül rendelkező szervezetek és magánszemélyek.

menu
menu