Egyházi vétó az Internet fejlesztésére

Egyházi vétó az Internet fejlesztésére

Vatikán arra kérte az ICANN-t hogy az új névterek létrehozásánál megfontoltan járjon el. A katolikus egyházfő szerint veszélyes lenne olyan új végződések bevezetése, mint pl. .catholic, .anglican, .orthodox, .hindu, .islam, .muslim, vagy .buddhist.

Az internetes  domain végződések liberalizácója kapcsán egyre több érdekcsoport hallatja a hangját egy új végződés megjelenése mellett vagy éppen az ellen.

Őszentsége arra mutatott rá a Monsignor Carlo Maria Polvanitól származó levélben, hogy a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet (ICANN) könnyen olyan helyzetben találhatja magát, hogy neki kell eldöntenie, ki lesz egy egész vallás képviselője az interneten. A vallási témájú domainterek kiosztása olyan kellemetlen vitákat válthatnának ki, amik arra kényszeríthetnék az ICANNT, hogy „elismerje egy bizonyos csoport vagy különleges szervezet jogát egy vallási tradíciót internetes képviseletére” – mondta Polvani.

Biztonság vagy liberalizáció?

Az ICANN több mint tíz évvel ezelőtt épp a névterek biztonságos létrehozása és kezelése érdekében jött létre. Azonban míg korábban sikeresen vezettek be „próbaként” olyan névtereket mint például a .info, .museum, .travel és .biz, mostaqnra reménytelenül elkeveredtek a saját büroktrtikus rendszerükben. A jelenlegi terv az általános felső szintű domainek jelentős liberalizációja, a pénzügyi korlátok csökkentése, aminek következtében több száz új végződés születhetne a következő néhány évben.

 

Érdekek

A katolikus egyház természetesen nem az egyetlen érdekcsoport, aminek fontos lehet a változás. Az internet atyjaként emlegetett Al Gore például támogatja egy cég kezdeményezését a környezetvédelmet képviselő .eco domain bevezetésére. Gore-hoz csatlakozott az egykori james Bond, Roger moore, aki a UNICEF képviselője és a Dot Eco felügyelőbizottsági tagja is.

Mások a városok neveit látnák szívesen felsőszintű domainként. Ezen érdekek első számú képviselői a németek, akik a .berlin végződést szeretnék elfogadtatni. De hasonló úton jár New York, Párizs, Hamburg és Boston is.

 

Ellenzők

De amíg a domain-ipar odavan azért, hogy új termékekkel jelenhessen meg a piacon, addig mások nincsenek annyira elragadtatva. A szellemi tőke érdekképviseletei, mint például az International Trademark Association és világcégek, köztük Microsoft vagy a Time Warner kifogásolták a projektet.

Mindennek alapvetően anyagi okai vannak: ha több száz új névtér születik, a cégek kénytelenek mindegyikben regisztráltatni, hogy védjék márkaneveiket. Azoknak, akik több száz márkanevet birtokolnak, ez sokmilliós kiadást jelentene. Ha ehhez még hozzávesszük a nevek elírt változatait (i. félreütés a billentyűzeten), az összeg tovább emelkedik.

 

Elhalasztva

Mivel bármilyen karaktersorozat lehetne általános felsőszintű domain, nehéz lenne eldönteni ki jogosult használni egy bizonyos végződést. Például a .apple vajon a számítástechnikai céget, a zenei kiadót vagy egy szabolcsi almatermelőt illetne meg?

Mindezen ellenvetések nem találnak süket fülekre. Az ICANN úgy döntött, néhány hónappal elhalasztja a döntéshozatal első körét, amíg nyilvántartási szabályzatának új változatát kidolgozza.

menu
menu