Csere: az .me és az .rs végződés váltja a régi .yu végződést

Csere: az .me és az .rs végződés váltja a régi .yu végződést

A nemzetközi domainpiacon egy új hivatalos tény került előtérbe, mely szerint Szerbia és Montenegró megkapja a .me és a .rs végződést – a .yu napjai pedig meg vannak számlálva. Ehhez némileg kapcsolódó azon hír is, miszerint Észak-Korea is nemsokára saját végződést (.kp) kaphat, az ICANN még jelenleg tárgyalja ezt az ügyet.

Az ICANN a végződések bevezetése közben szigorúan betartja az ISO 3166-1 szabványt, melynek eredményeként a .me végződés a Montenegrói Köztársaságé lesz, melynek saját kormánya fogja azt felügyelni – a .rs végződés pedig Szerbiai Köztársaság tulajdonát képezi majd, ahol az RNIDS nevű szerv fogja ezt felügyelni. Az új ccTLD bejegyzése a Domain Name System „rootzone”-ba a következő hetek valamelyikében fog megtörténni. Ezt követően már nem lesz lehetséges .yu végződésű domaint regisztrálni, melyet előreláthatólag 2009 szeptember 30.-ikáig véglegesen deaktiválni fognak.

Ami a .kp végződésű koreai domaineket illetően már napvilágot látott az a hír, hogy a Korea Computer Center lesz ennek a projektnak a felügyeleti szerve, de további részleteket ezzel kapcsolatosan még nem lehet tudni.

Ezzel a még be nem vezetett országkódok listája ötről kettőre csökkent: a .eh és a .um. Az .um végződésű domain az United States Minor Outlying Islands-ot jelöli ( Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó lakatlan szigetek), mely elsősorban nem közigazgatási, hanem statisztikai egység. 1997-től ezt a végződést a Dél-kaliforniai Egyetem szervezete: az Information Science Institute (ISI) szervezet felügyelte. Ezen kívül az ISI ellátott olyan jellegű feladatokat is, melyet napjainkban az IANA (Internet Assigned Numbers Authority) lát el. De mint azt valószínűsíteni lehetett, a .um végződés jócskán kihasználatlan maradt ezután.

Végül 2006 októberében az ISI közölte az ICANN-el, hogy nem kívánja tovább felügyelni ezt az üres zónát. Ennek következtében az ICANN januárban törölte a domaint a rootzone-ból. Ezzel már viszont történelmet írtunk, mivel először töröltek úgy egy TLD-t, hogy ennek az oka nem az volt, hogy az adott országnak megváltozott a neve, vagy megszűnt létezni. Az ICAAN a törlés után akkor rövidesen kijelentette, hogy egy későbbi időpontban egy új felügyeleti szervvel újból létrehozza majd a végződést. Azóta a domain már ismét megtalálható a ccTLD-k listáján.

A .eh esetében a Dél-Sahara néven ismert Demokratikus Arab Köztársaságról van szó, mely negyedmillió lakosával együtt 1975-től Marokkóhoz tartozik. Ezen ország függetlenségi mozgalma kérte az ICAAN-t arra, hogy vezessék be a .eh domaint számukra. Ezzel szemben, mint egy válaszképp a marokkói kormány rögtön szembeszállt. Ennek hatására az ICANN arra kérte a két felet, hogy próbáljanak meg együtt egy közös megoldást kitalálni, mely mindkét félnek elfogadható. Ám ez valószínűleg sokáig csak egy kívánság fog maradni, mivel még függetlenségi mozgalommal szimpatizáló Marokkóhoz tartozó weboldalakat is cenzúra alá vonják. Ebből kifolyólag még nem tudni mi lesz a .eh sorsa.

menu
menu