Ázsiára figyel a domainvilág

Ázsiára figyel a domainvilág

Az .eu domainteret követően egy újabb földrajzi egységhez köthető internetes végződés nyitotta meg kapuit.

A hongkongi székhelyű DotAsia nevű szervezet kedden megnyitotta a .asia domaintérbeli webcímek foglalásának lehetőségét. Az új végződésbeli címek kiosztását egy, az európai uniós tartomány (.eu) bevezetésénél alkalmazott rendszernél is óvatosabb szisztéma szerint végzik. Egy öt szintű regisztrációs előjogot biztosító rendszert dolgozott ki a tartomány felügyeletét végző szervezet.

Az október 9-től október 30-ig tartó időszakban kormányzati szervek kérelmei élveznek legmagasabb szintű prioritást. Ugyanezen időtartamban olyan védjegy tulajdonosok is kérhetnek webcímeket, akiknek az érvényes védjegye van, és igazolni tudják, hogy a lajstromzását már 2004. március 16. előtt megkérték valamelyik szabadalmi hivatalnál.
A november 13-tól 2008. január 15-ig tartó második fordulóban azon kérelmezők kaphatnak domain nevet akik 2006. december 6-a előtt kérték a védjegyük lajtromzását és a bejegyzés jogerőre is emelkedett. A 2006. december 6-a előtt lajstromzásra beadott, azonban még be nem jegyzett védjegyekkel azonos webcímekre pályázók is kérhetik a második ütemben a domain nevük lefoglalását, azonban ha az adott domain névre egy már bejegyzett védjegy tulajdonosa is benyújtotta regisztrációs igényét akkor igényük érvényét veszti.
A második körben kérhetnek azon vállalkozások és szervezetek domain regisztrációt, akik nevükkel azonos webcímet szeretnének foglalni, azonban ha az előzőekben leírt négy jogosultsági igény alapján valaki benyújt előttük igényeket akkor kérelmük nem lesz teljesíthető.

Az előregisztrációs időszak lezárását követően a megmaradt címekre licitálással lehet majd hozzájutni bármelyik Ázsiában bejegyzett szervezetnek vagy magánszemélynek. A meglehetősen óvatos előregisztrációs rendszer kidolgozására az európai névtér bevezetésénél gyűjtött tapasztalatok miatt volt szükség. Volt olyan szervezet, amely értesülve arról, hogy védjegy birtoklással egy-egy nagyon értékes .eu webcímre tehet szert az gyorsan kérelmezte a védjegyek lefoglalását és az alapján kérte a domain részére történő bejegyzését. Jól szemlélteti a visszaélések nagyságrendjét, hogy védjegy alapon a "sex.eu"-t egy templomot is üzemeltető vallási csoport is előjegyzésbe vetette magának.

Egyes szakértők szerint az .asia domaintér megnyitása várhatóan nem lesz akkora hatással a domain piacra, mint az .eu volt a múlt évben, azonban az ázsiai piacon megjelenni kívánó európai és amerikai cégek számára kiváló marketing eszköz lehet az új végződés.

menu
menu