Az .info után az .in is az Afilias-é

Az .info után az .in is az Afilias-é

Az .info nevek kezelését ellátó Afilias leányvállalata kapta az indiai domaintér kezelésének jogát.

Az egyre naqyobb népszerűségnek örvendő .infos végű webcímek kezelésével megbízott Afilias Limited Inc. a domainpiac egy újabb skalpját vadászta le. A cég 100%-os tulajdonában álló Afilias India Pvt. Ltd. kapta meg a India domainterének (.in) kezelési jogát. A cég vállalta többek között a valós idejű regisztráció, a nyilvános WHOIS rendszer és a DNS szisztéma kialakításának megvalósítását is.
Az optimizmussal átitatott nyilatkozatban a National Internet Exchange of India (NIXI) ügyvezető elnöke, Amitabh Singhal abbéli reményének adott hangot, hogy az .in tartományban bejegyzett webcímek száma 2 éven belül több százezresre gyarapszik. A vezető tájékoztatása szerint a döntés azért is esett a cégre, mert anyavállalata jelentős tapasztalattal rendelkezik egy-egy domaintartomány bevezetésének technikai megvalósításában, továbbá a marketingben szerzett jártassága is sokat számított a döntés során.

Az Afiliasról

Az ír vállalkozás a domainvilág területén tapasztalható amerikai hegemónia ellenére sikeres európai cégként van jelen a piacon. A dublini cég és az általa tulajdonolt gazdasági társaságok 7 nemzeti domaintér (pl. az ausztrál .au) felügyeletét látják el önállóan vagy közreműködésben. A társaság ezen kívül az ötödik (.org) és a hatodik (.info) legnagyobb állománnyal rendelkezező végződés nyilvántartói feladataiban is részt vállal.

Az .info végződésről

A domain nevek felügyeletét ellátó szervezet (ICANN) az .info végződés bevezetéséről 2000. novemberében döntött. A kezelői jogokat nagy meglepetésre az dublini központú Afilias Inc. kapta meg. A cég 2001. októberében kezdte meg a nyilvános regisztrációt. A jól időzített marketing fogásainak köszönhetően a tartmonány hamarosan nagyon közkedvelt lett a világ minden táján. A webhosting.info kimutatása szerint jelenleg 2 926 818 .info webcím van lefoglalva, amely alig 300 000-rel van lemaradva a több, mint egy évtized óta működő .org-os webcímek állományának számától. A nemzetközi végződések közé sorolt 5 tartomány (.com, .net, .org, .info, biz) százalékos megoszlásának tekintetében az .info 6,5%-os piaci részesedéssel rendelkezik (.com 72%, .net 11,5%, .org 7,2%, .biz 2,3%). A magyar magánszemélyek/vállalkozások kezelésében közel 2000 .info végű webcím van. A hazai piacon a nemzetközi végződések megosztásának tekintetében az .info a 3. helyen áll (.com 13037 db [63,5%], .net 2896 db [14,1%], .info 1986 db [9,6%], .org 1318 db [6,4%], .biz 1039 db [5 %]. Az .info előretörése azonban legjobban a német piacon érzékelhető, ahol a 16%-os .net piaci részesedésétől 2%-kal marad el.

menu
menu