Az .eu után jön a .asia domain is

Az .eu után jön a .asia domain is

Az ICANN előzetes engedélyét adta az .asia domaintartomány megnyitására.

A domain nevek legfőbb hatósága, az ICANN a múlt hétvégén tartott ülésén úgy határozott, hogy megkezdi egy új domain tartomány bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat. Az új végződés, a .asia kezelésére a DotAsia Organization Ltd. nevű cég nyújtotta be pályázatát. Az új tartomány az ázsiai területen működő szervezetek és magánszemélyek számára lesz igényelhető.
Az ázsiai domain tartomány bevezetésekor a holnap kezdődő európai végződés, az .eu kiosztása során felhalmozódott tapasztalatokat szeretnék felhasználni, azonban több kardinális különbség is található a .eu és a .asia között.
Az különbség, hogy az .eu kizárólag az Európai Unióban tevékenykedő cégek , intézmények és magánszemélyek által igényelhető. Ez az igénylői kör jól behatárolható, de Ázsiában nincs az Európai Unióhoz hasonló, egységes szervezet, így az igényléshez szükséges feltételrendszer felállítása is nehézséget okozhat. Törökország példája szemlélteti legjobban ezt: Ankara már benyújtotta csatlakozási kérelmét Brüsszelnek, azonban földrajzilag Törökország 80%-a ázsiai területen fekszik…
A másik nagy probléma a .asia bevezetésénél a földrész nyelvi sokszínűségéből eredő számos írásjel alkalmazása. Bár ezen akadály már részben leküzdésre került a nemzetköziesített domain nevek esetén, de mégis lassabb bevezetést eredményezhet a .eu megjelenéséhez képest.
A megválaszolandó kérdések leküzdése hónapokat vehet igénybe. Szkeptikusabb szekértők szerint azonban az első .asia végű cím megjelenéséig akár több év is eltelhet. Vélhetően utóbbi álláspont áll közelebb a valósághoz, mivel a .eu megjelenése is közel öt éven keresztül tartott.

menu
menu