Áll a bál: a melegek önálló net tartományt akarnak

Áll a bál: a melegek önálló net tartományt akarnak

A meleg közösség tagjai saját legfelső szintű domaint (TLD-t) akarnak.

Két profitorientált csoport küzd egymástól függetlenül a .gay domainvégződés megalkotásáért. A new york-i székhelyű Dot Gay Alliance szövetség (dotgay.org) vezetője egy közismert melegjogi aktivista, Joe Dolce. A másik szervezet, a dotGay (dotgay.com) vezére a lettországi Rigában élő heteroszexuális Alexander Schubert.

Bár a cél közös, a két csoport egyelőre nem tervezi, hogy közös összefogással küzdjenek a saját domainvégződés ügyéért, habár ennek elvi lehetőségét egyik csoport sem zárta ki.

Egy új legfelső szintű domain (a továbbiakban TLD) bejegyzése korántsem egyszerű. A bejegyzési folyamat költségei meghaladhatják a 400 ezer dollárt (mintegy 72 millió forint) is. A Dot Gay Alliance esetében az anyagi hátteret a Minds and Machines nevű tanácsadó cég biztosítja, amely nagy tapasztalattal rendelkezik új TLD-k regisztrációjának terén, mivel eddig több mint 20 TLD megalkotásában segédkezett. Egy új TLD alá évente 8 dollár körüli összegért regisztrálhatóak domainnevek. Az ezekből a regisztrációkból befolyó összegek által idővel akár meg is térülhet a befektetés. Joe Dolce elmondása szerint amennyiben az általa vezetett szervezet kap lehetőséget az új meleg TLD kezelésére, az új regisztrációkból származó bevételek 51%-át melegjogi ügyek támogatására fogják fordítani. Mr. Schubert ennél is tovább ment, mivel ő nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a regisztrációs díjak kétharmad részével támogassa a melegek ügyét.

Ez a fajta támogatási forma nem újkeletű. Al Gore, a közismerten környezetvédő korábbi amerikai alelnök, az .eco TLD megalkotásának idején kijelentette, hogy csakis abban az esetben adja nevét az ügyhöz, ha a regisztrációs díjak 50%-a környezetvédelmi szervezetekhez kerül. Joe Dolce szerint ez a megoldás működőképes lesz a meleg közösségek köreiben is.

Míg Alexander Schubert ügyét helyi szinten nem támogatják számottevően, legalábbis nincsenek erre utaló jelek, addig a Dot Gay Alliance szövetség jó pár neves támogatót tudhat maga mögött. Christine C. Quinn, a new york-i városi tanács szóvivője, valamint Daniel J. O’Donnell állami … leveleikben teljes támogatásukról biztosították a szövetséget.

Alexander Schubert Berlinben született, melyet ő az európai meleg-fővárosnak nevez. Társalapítója volt annak a szerveződésnek, mely erősen lobbizott a .berlin TLD létrehozásának érdekében. Alexander Schubert jelenleg Lettországban, Rigában él, de szeretne hamarosan San Francisco-ba költözni, mivel a város tulajdonképpen a világ meleg-fővárosának tekinthető.

Joe Dolce aggasztónak találja, hogy vetélytársa „nem melegként” próbálja elérni a melegeknek szóló TLD létrejöttét. „A profitorientált dotGay heteroszexuális vezetője tulajdonképpen folytatja a heteroszexuális emberek azon örökségét, hogy pénzt keressenek a melegeken. Én olyan közösséget szeretnék létrehozni, amelynek vezetői a közösség tagjaiból kerülnek ki, és akik a bevételeket a közösség tagjaira fordítják.”

menu
menu