Aláírással Székelyföld önállósodásáért

Aláírással Székelyföld önállósodásáért

Székelyföld internetes tartományának szükségessége érdekében indított aláírásgyűjtési akciót a Székely Nemzeti Tanács.

Alig néhány hete számoltunk be arról, hogy Székelyföld önálló domain végződést kap az Interneten. Portálunkat a végződés technikai hátterét kiépítő és felügyelő Ercomp informatikai vállalkozás ügyvezetője Erőss Csaba arról tájékoztatta, hogy az új (.sic) végződés megszületésében közreműködő Székely Nemzeti Tanács rokonszenv aláírási akcióba kezdett annak érdekében, hogy az új tartomány létrejöttének létjogosultságát igazolja. A szimpatizánsok a pontsic.org honlapon virtuális aláírásukkal csatlakozhatnak az új internetes tartományt támogatókhoz. Az üggyel rokonszenvezők saját honlapjukon elhelyezhető támogató emblémákat és bannereket is letölthetnek az oldalról. A Székely Nemzeti Tanács honlapján olvasható a szervezet közleménye:

“Örömmel tudatjuk, hogy alig három nap alatt közel négyezer támogató aláírásával hitelesítette a székelyföldi legfelső szintű tartománynevet. A  .sic legfelső szintű tartománynév  (domain, doménium) megszerzését a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte, az ICANN május 13-án jegyezte be, ám ahhoz, hogy 2010 első negyedévétől ez lehessen Székelyföld saját internetes tartományneve legalább 250 ezer támogató aláírás szükséges. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy minél hangsúlyosabb a támogatás az ICANN annál megalapozottabbnak ítéli korábbi bejegyzési döntését. Az SZNT arra buzdítja a székely autonómiatörekvések iránt elkötelezetteket, pártállástól, lakóhelytől, sőt, nemzeti hovatartozástól függetlenül minél többen írják alá az itt elérhető felhívást, minél szélesebb körben ismertessék a lehetőséget, kérjék fel ismerőseiket, barátaikat: aláírásukkal támogassák a legfelső internetes tartomány létrejöttét.

Székelyföld saját internetes azonosítója lehetővé teszi, hogy a székelyföldi önkormányzatok, intézmények, cégek, magánszemélyek honlapjainak címe Székelyföldre utaló .sic végződésű legyen. A székely autonómiatörekvés egyik állomásaként értékelhetjük, hogy a világhálón országok, autonóm régiók, kulturális közösségek között Székelyföld önálló entitásként jelenik meg. Ezen túlmenően a világban szétszórtan élő székelyek összefogásának jelképe is lehet az új doméniumnév, hiszen szervezeteiknek, intézményeiknek meg fogjuk adni a lehetőséget, hogy .sic végződésű honlapcímük legyen.

A SIC ISO-kódként való elismertetése ugyanakkor lehetővé teszi, hogy Románia közigazgatási átalakítása után – a mostani CV, HR, MS helyett – a Székelyföldre utaló rövidítés hivatalosan is használható legyen a gépjárműveken.

A .sic rövidítés a “siculitas” mai fordítása “székelység” szóból ered, amely nem csupán a közösség mai nevére utal, hanem – mivel a középkori magyar közigazgatásban az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget jelentette – a névválasztással visszautalunk a székely szabadság történelmi gyökereire is.

Ferencz Csaba
az SZNT tájékoztatási alelnöke”

menu
menu