A .bud elbukott, de jön a .budapest

A .bud elbukott, de jön a .budapest

A magyar főváros a remények szerint hamarosan megkaphatja saját domain végződését.

A Top Level Domain Holdings Limited (röviden TLDH) az egyetlen olyan nyilvánosan működő részvénytársaság, amely gTLD-k (általános legfelső szintű domain nevek) megvásárlásával és működtetésével foglalkozik. A társaság nemrégiben hírül adta, hogy benyújtotta a domain nevek legfőbb hatóságához (ICANN) az igényét a .BUDAPEST gTLD-re, ehhez pedig a magyar főváros kizárólagos támogatásával is rendelkezik.

Amennyiben a pályázat eredményesen zárul, a TLDH tulajdonában lévő regisztrációs szolgáltatások biztosításával foglalkozó vállalat, a Minds + Machines fogja ellátni az új gTLD-vel kapcsolatos regisztrációkkal járó feladatokat, míg Budapest osztalékot kap a bevételek után.

Nagyon örülünk, hogy egy újabb világváros önkormányzata döntött úgy, hogy együttműködik velünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy felelősséggel tartozunk Budapest és a város polgárai felé, akik reményeink szerint nemsokára megismerhetik első osztályú szolgáltatásainkat.” – mondta Peter Dengate Thrush, a TLDH elnöke.

Az ICANN szabályzata szerint csak olyan pályázó igényelhet földrajzi nevet tartalmazó gTLD-t, aki rendelkezik az érintett kormányzati hatóság engedélyével. Egy várossal kapcsolatban csak egy pályázat érkezhet be, ennélfogva a hatósági engedéllyel rendelkező pályázók esetén nincs arra mód, hogy másik pályázói csoport is versenybe szálljon a gTLD igénylésénél.

Budapest mellett a társaság szolgáltatásait választotta London, Miami, Bajorország és Észak-Rajna-Vesztfália illetékes kormányzati hatósága is, azt remélve, hogy a TLDH segítségével megszerezhetik rég áhított saját földrajzi vonatkozású domain nevüket.


Döntés hamarosan

A vállalati testület arra számít, hogy az ICANN a június végén megtartandó prágai konferencia előtt közzéteszi azon pályázatokat, melyeket befejezettnek és kiértékelésre készen állónak ítéli. Ezután az igazgatóság a további teendőkről tájékoztatást ad az ügyfelei nevében pályázó vállalatok részére azokkal a igénylésekkel kapcsolatban, melyeknél megkezdődhet a kiértékelési folyamat.

 

A .bud elbukott

Közel egy évvel ezelőtt egy magyar domain regisztrátorokból álló csoport kezdeményezte a .bud domaintér bevezetését. A kezdeményezés ellen azonban a Budweiser sör BUD márkanevét birtokló sörgyár jogi úton lépett fel és kezdeményezte a pályázat visszavonását.

menu
menu