Néhány egyszerű lépés a cyber támadások enyhítésére

Néhány egyszerű lépés a cyber támadások enyhítésére

A cyber támadások kiszűrése és mérséklése már az életünk része.

Mivel nincs ezüst golyó a támadások elhárítására, viszont vannak bizonyos lépések, amit meg tud és javasolt is megtennie,  hogy a támadás ne legyen végzetes kimenetelű. Csökkentse a kockázatot ma, hogy holnap megóvja magát.

A cyber támadások valósak és folyamatosak
Manapság sokkal több személyes információt osztunk meg a neten, mint ezelőtt bármikor. Sajnos a gyengén védett weboldalak, melyeket egyébként egyre inkább blokkolnak a böngészők, megkönnyítik azon információk begyűjtését, amiket online bankoláskor használ vagy éppen a személyi igazolvány számát, amikor jelentkezik egy álláshirdetésre a neten.
A közelmúltban történt nagy horderejű támadások (pl: ransomware) emlékeztetnek minket arra, hogy mindannyian sebezhetőek vagyunk. Az Internet egy veszélyes dzsungel, ami csak fokozódni fog a jövőben. Egyre több eszközünk csatlakozik a nethez, melyek kényelemből használják a nem biztonságos nyilvános hálózatokat.

Nem hiszi, hogy veszélyben van?  Fontolja meg, amennyiben:

Megnyit egy Ön számára ismeretlen e-mailt
Kapott valaha is egy ilyen e-mailt és klikkelt egy linkre, vagy épp megnyitott egy csatolmányt, amely első ránézésre valódinak tűnt, például egy banktól érkezett, egy fizetetlen számláról vagy egy szolgáltatásról szólt? Amennyiben igen, jó eséllyel esett áldozatul a netes támadások egy gyakori változatának: az adathalászatnak.

Rákattintott egy felugró vírusírtó ablakra
Látott valaha ilyet és klikkelt rá egy ilyen felugró ablakra?  Ha igen, Ön máris telepített egy vírusírtónak álcázott kártékony szoftvert (vírusok vagy épp a  ransomware egy változatát), mellyel megfigyelik a leütött billentyűzeteket valamint a látogatott oldalakat és el is küldi ezeket az információkat, közvetlenül a hackereknek.

Ugyan azokat a jelszavakat használja
Mindannyian hallottuk már, hogy minden egyes weboldalon és applikációban egyedi és biztonságos jelszavakat használjunk, de valljuk be őszintén, mindannyiunkkal megesett már, hogy kényelemből ugyan azokat a jelszavakat használtuk újra és újra, melyet a támadók is pontosan tudnak. Egy jelszót használni mindenhova tulajdonképpen olyan, mintha egy kulcs nyitná az autónkat a házunkat. Ha valaki megszerzi azt a kulcsot, mindenhez könnyedén hozzáfér.

Az ilyen típusú fenyegetettségek valósak és folyamatosak. És ne kövessen el hibát: a támadók a lekönnyebb áldozatokat célozzák meg. Ha nem teszi meg a szükséges lépéseket, könnyen áldozatul eshet.

Néhyány dolog melyet megtehet biztonsága érdekében
Kövese ezeket az egyszerű és proaktív lépéseket, hogy minimalizálja a cyber támadások kockázatát

Használjon VPN-t
A virtuális hálózat (VPN) lehetővé teszik, hogy úgy küldjön és fogadjon adatokat az interneten keresztül, mintha privát hálózaton lenne. Ahogy egy tűzfal megvédi a helyi gépen tárolt adatait, a VPN úgy védi meg a világhálón. Az adatai titkosítottak, védve a támadásoktól. Viszont ne feledje, hogy nem minden VPN egyformán hasznos. Ezekre érdemes figyelni: biztonságos protokollt használ, nem figyeli az aktivitását, nem túlságosan korlátozza, hogy melyik eszközzel csatlakozik hozzá.

Kerülje azokat az oldalakat, melyek nem használnak SSL titkosítást
A Secure Socket Layer(SSL) titkosítja az adatokat a szerver és böngészője között. Ez azt jelenti, hogy a banki információi, személyes adatai, jelszavai és minden, amit szeretne biztonságban tudni, kisebb eséllyel válik elérhetővé a hackereknek. Honnan tudhatja, hogy egy oldal SSL-t használ? Egyszerűen ellenőrizheti: az URL sávban HTTPS jelenik meg, illetve egy kis zöld lakatot is láthat.

Használjon biztonságosabb jelszavakat és cserélje őket gyakrabban
Ha a nevét vagy a születési dátumát adta meg jelszónak és ráadásul ezeket több helyen is használja, jó eséllyel már el is lopták az adatait. Javasolt olyan jelszavakat használni, amik tartalmaznak kis és nagy betűket, számokat és különböző szimbólumokat is, valamint pár havonta cserélje le őket.

Védje a felhasználói fiókjait két lépcsős azonosítással
Javasolt a kétlépcsős azonosítást használni, főleg ha több helyen is ugyan azt a jelszót használja. Ezek megkövetelik a személyazonossága megerősítését egy jelszóval és egy egyedi ellenőrző kóddal.  Egyszerű a használatuk.

Tegye meg a lépéseket, hogy ne váljon áldozattá.
Nem tudhatja 100%-ra, hogy mikor és hogyan válik áldozattá, de mindenkinek meg kell értenie a kockázatot. Eső után köpönyeg helyett tegye meg még ma szükséges lépéseket, hogy megelőzze a bajt.

menu
menu