Január 28. – Adatvédelmi Világnap

Január 28. – Adatvédelmi Világnap

Minden évben, január 28-án tartják az Adatvédelmi Világnapot. Ez egy nemzetközi összefogás, ami felhívja a figyelmet a személyes adatok védelmének módjaira, fontosságára.

Ezen a napon megemlékeznek az Európában, 1981-ben aláírt 108. egyezményről is, ami az első, jogilag kötelező érvényű, nemzetközi szerződés, ami az adatvédelemről szól.

Az Adatvédelmi Nap célja, hogy a vállalatok és a hétköznapi emberek között párbeszédet indítson el, hiszen a mai napig sokan nincsenek tudatában annak, hogy egyes cégek milyen módon gyűjtik, használják fel adataikat. Idén igyekeznek az információk értékére rávilágítani, mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek meg kell még jobban védeni a személyes adatokat. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki ösztönözzön, tanítson másokat, hogy mik azok az alapvető dolgok, amelyekre figyelni kell az adatvédelemmel kapcsolatban.

Magánszemélyeknek azt ajánljuk, hogy mérlegeljék, hogy adott cégekkel milyen és mennyi adatot osztanak meg, hiszen a személyes adataik, IP címük, vásárlási előzményeik hatalmas értéket képviselnek a vállalkozások számára. Számos alkalmazás kér hozzáférést a földrajzi helyzetéhez, fényképeihez, mielőtt igénybe venné a használatát. Gondolkodjon el azon, hogy melyek azok, amik nem releváns infókat akarnak megszerezni, a nem használt alkalmazásokat törölje, a gyakran használtakat pedig frissítse folyamatosan. Továbbá fontos, hogy a weboldalak és alkalmazások adatvédelmi beállításait állítsa az Önnek megfelelő szintre, minden böngészőnek, eszköznek, oldalnak különböző funkció vannak, így érdemes felfedezni ezeket, hogy nagyobb rálátása legyen.

A személyes adatok védelme viszont kétoldalú, nem elég, hogy a fogyasztónak is tisztában kell lennie, a vállalkozásoknak is megfelelő lépéseket kell tenniük. Fontos, hogy őszintének kell lenniük a fogyasztók személyes adatainak gyűjtésével, felhasználásával és megosztásával kapcsolatban. Tisztán és érthetően kell megfogalmazniuk, hogy a vállalkozás számára mit jelent az adatvédelem és milyen lépéseket tesznek a fenntartása érdekében.

Forrás: https://www.csiac.org/data-privacy-day-january-28/

Kép: Dayne Topkin / Unsplash

menu
menu